Årets verdensbil 2009: Finalistene kåret

Den gjeve "Årets verdensbil"-tittelen vil i år gå til Ford, Toyota eller Volkswagen.

Publisert
Sist oppdatert

World Car of the Year-juryen har nemlig gjennomført nok en avstemming, der de 11 delfinalistene er redusert til tre finalister. De tre er:

• Småbilen Ford Fiesta
• Minibilen Toyota iQ
• Kompaktbilen Volkswagen Golf

Mer enn 3.000 stemmer

Det betyr at juryen ikke var helt enig med våre lesere, som de siste ukene har hatt muligheten til å stemme over de 11 delfinalistene. Våre lesere avga 3.332 stemmer, hvorav hele 644 (19 prosent) gikk til Audi A4. Andreplassen gikk til Nissan GT-R, som mottok 527 stemmer (16 prosent). BMW 7-serie fikk 519 stemmer (16 prosent) og stakk dermed av med bronsemedaljen i vår avstemming. Det betyr at hele 50 prosent av stemmene gikk til disse tre modellene.

Ikke våre leseres favoritter

FINALIST I: Ford Fiesta
FINALIST I: Ford Fiesta Vis mer

Hva med deg?

Hvilken tror du vinner? (Avsluttet)
Volkswagen Golf(47%) 334
Ford Fiesta(30%) 214
Toyota iQ(22%) 159
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De tre finalistene utpekt av World Car of the Year-juryen gjorde det langt svakere i vår avstemming. Aller dårligst gikk det for Fiesta, som endte opp med kun 134 stemmer (4 prosent) og en tiendeplass. Toyota iQ mottok 182 stemmer (5 prosent), noe som holdt til en femteplass, mens Volkswagen Golf tok fjerdeplassen med 309 stemmer (9 prosent).

259 lesere (8 prosent) mente forøvrig at ingen av de 11 delfinalistene fortjente tittelen "Årets verdensbil". Samtlige resultater finner du her.

9. april

Hvilken av de tre finalistene som stikker av med den endelige seieren blir annonsert den 9. april, som åpenbart ikke er en like symbolsk dato for Årets verdensbil-juryen som for nordmenn.

Da annonseres også vinnerne av de tre andre prisene; "Årets sportsbil", "Årets miljøbil" og "Årets designbil". Vi kommer snart tilbake med egne artikler om finalistene i disse grenene.

Ny aktør

FINALIST II: Toyota iQ
FINALIST II: Toyota iQ Vis mer


Sammenlignet med det europeiske konseptet Car of the Year ("Årets bil"), som har holdt det gående siden 1964, er den globale World Car of the Year Awards ("Årets verdensbil") en relativt fersk aktør på arenaen for bilutmerkelser. World Car of the Year Awards ble etablert så sent som i 2004 og delte ut sin første pris i 2005, da Audi A6 fikk den gjeveste prisen. I 2006 gikk tittelen til BMW 3-serie og i 2007 til Lexus LS 460. I fjor var det Mazda 2 som havnet på toppen av pallen. Årets begivenhet er altså den femte verdensbil-kåringen.

Internasjonal jury

World Car of the Year-juryen består for tiden av hele 59 motorjournalister fra 25 land fordelt på alle de seks bebodde verdensdelene. Blant annet er Kina, India, New Zealand og Saudi-Arabia representert. Sverige er et av ni vest-europeiske land med dommere i juryen.

I motsetning til den europeiske Årets bil-juryen, som kun deler ut én pris, begynte altså World Car of the Year å dele ut fire priser fra og med 2006. De fire prisene kalles Årets verdensbil (World Car of the Year), Årets sportsbil (World Performance Car), Årets miljøbil (World Green Car) og Årets designbil (World Car Design of the Year).

Mange kriterier

FINALIST III: Volkswagen Golf
FINALIST III: Volkswagen Golf Vis mer


Finalistene vi omtaler i dag kjemper om den gjeveste av de fire prisene - Årets verdensbil. World Car of the Year-juryen bedømmer de ulike kandidatene til hovedprisen i henhold til en rekke faktorer, deriblant design, ytelser, kjøreegenskaper, komfort og brukervennlighet. I tillegg vurderes sikkerhet, miljøegenskaper, signifikans og følelsesmessig appell ("wow-factor").

Det er forøvrig interessant å merke seg Ford Fiesta og Volkswagen Golf altså kom videre i World Car of the Year 2009. Disse kom på henholdsvis andre- og fjerdeplass i Car of the Year 2009.

Følg med videre, i løpet av kort tid kommer vi med tilsvarende artikler om de andre World Car of the Year-klassene.

Les også: Stem på Årets verdensbil 2009

Les mer om internasjonale bilkåringer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer