Årsavgiften: Dette lurer nordmenn på

Hvert år får tollvesenet titusenvis av spørsmål angående årsavgiften. Her er svarene.

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om årsavgiften skal betales hvert eneste år, er det alltid mange som har spørsmål. Vi tok derfor en telefon til Dag Ramsjø, kontorsjef ved tollregion Oslo og Akershus, for å få svarene på spørsmålene flest lurer på.

Penger, penger, penger

Spørsmålet som blir stilt oftest og da særlig når fristen nærmer seg er; "Kan jeg få betalingsutsettelse?" Svaret er nei. Det kan du ikke.

- Tollvesenet er satt til å forvalte ordningen og har ingen mulighet til å gi betalingsutsettelse til enkeltindivider, forklarer Ramsjø. Loven er bestemt av Stortinget og vi er bare et forvaltningsorgan.

Dermed må du enten punge ut i tide eller få et tilleggsavgift på 250 kroner eller 50 kroner.

Prisen er avhengig av hva slags kjøretøy du skal betale for:

For sen betaling av årsavgift for moped eller traktor utløser et tilleggsgebyr på 50 kroner, mens for sen betaling av personbil utløser et tilleggsgebyr på 250 kroner. Tilleggsavgiften er bestemt av Stortinget.

Se også: Hva gjør du om regningen ikke har kommet?

Hvorfor har jeg fått krav om årsavgift?

Dette er et ofte stilt spørsmål, gjerne i forbindelse med at bilen er:

  • Vraket
  • Stjålet
  • Solgt, eller
  • Avskiltet

Avskilting

- Hvis bilen er avskiltet før 1.1.2011, og denne informasjon foreligger ved en
trafikkstasjon, så er det gyldig grunn til å få slettet årsavgiften, forklarer Ramsjø.

Men, hvis bilen ikke er avskiltet innen 1.1.2011, så må du betale hele årsavgiften, men mindre du vraker bilen:

- Hvis du tar bilen til en godkjent oppsamlingsplass og vraker bilen før 21 mars så slipper du å betale årsavgiften. Dermed kan du, selv om du ikke har avskiltet bilen før 21.mars, slippe å betale årsavgift, sier Ramsjø.

- Noen lurer da på om de kan selge bilen som delebil i stedet, men da er du avgiftspliktig, forklarer Ramsjø.

Stjålet bil?

"Slipper jeg å betale hvis bilen er stjålet?"

- Nei, det gjør du ikke. Det vil si, du må betale, men du kan få refundert antall måneder bilen din har vært stjålet, forutsatt at den har vært stjålet minimum 30 dager i løpet av året.

- Maksimal refusjon av årsavgift ved stjålet bil er 364 dager, sier Ramsjø.

Solgt bilen?

"Jeg har solgt bilen min mellom 1.januar og 21.mars, må jeg betale?"

Ja, du må betale årsavgiften, og det bør du også. Det kan nemlig ramme både deg og kjøper av bilen. Grunnen til at du må betale er at du står som eier av bilen 1.januar og dermed er det du, som er avgiftspliktig. Betaler du ikke så vil saken bli oversendt Statens innkrevingssentral i september, og da blir det dyrere.

En annen grunn til at du bør betale er at 1.juni vil det gå ut en begjæring om avskilting av kjøretøy. Da er det kjøper av din bil, som får svi for din manglende betaling.

- Det beste er altså å betale årsavgiften, og så avtaleregulere beløp med kjøper i forhold til årsavgiften, presiserer Ramsjø.

- Ikke vår banehalvdel

Noen ringer og er oppgitte over ordningen opplyser Ramsjø:

- Vi får også noen henvendelser med spørsmål om det ikke er "noe vi kan gjøre", forklarer Ramsjø. Da må vi bare forklare at selve avgiften og betalingen er det ikke vi som setter premissene for.

- Da kan det bli litt amper stemning, men som regel roer de seg når de får en forklaring på hvordan det fungerer, forsikrer Ramsjø.

7000 henvendelser forrige uke

- Vi merker en økt pågang når fristen nærmer seg, i forrige uke (uke 10) registrerte vi ca 7.000 henvendelser, sier Ramsjø.

- Vi har en egen telefonlinje, hvor vi bare svarer på spørsmål om årsavgift, så hit er det bare å ringe om det er noe mer du lurer på, sier Ramsjø.

Telefonnummeret til årsavgiftskontoret er 22 86 02 00. Utvidet åpningstid er fra 08.00 - 20.00 frem til 21.mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer