Asiatene inntar Europa

Mens tradisjonsrike europeiske bilprodusenter som Fiat, Jaguar og BMW taper markedsandeler på sitt eget kontinent, blir asiater som Mazda, Honda og Kia stadig mer populære.

Publisert
Sist oppdatert
Asiatene inntar Europa

Asiatene inntar Europa

  1. Full oversikt


Citroën, Landrover, Mini og Seat er hederlige unntak. Men bortsett fra disse merkene, har samtlige europeiske bilprodusenter opplevd at årets salg har rast sammenlignet med fjoråret. Aller hardest har markedet straffet italienske Fiat. I fjorårets første fire måneder solgte Fiat drøye 355.000 biler. Ved utgangen av april i år viser statistikken at Fiat ikke klarte å bli kvitt mer enn 297.000 biler - en tilbakegang på mer enn 16 prosent.

BMW ned 10 prosent

Også tyske BMW sliter. I fjor hadde BMW en markedsandel på 3,7 prosent i det europeiske bilmarkedet, noe som utgjorde drøye 190.000 biler. I år må BMW innse at salget begrenser seg til drøye 170.000 biler, en tilbakegang på mer enn 10 prosent.

Europas største bilmerke, Renault, har hatt en tilbakegang på nesten 9 prosent og Volkswagen har tapt drøye 7 prosent sammenlignet med fjoråret. Også storprodusentene Ford, Opel og Peugeot taper.

Kun Mitsubishi tilbake

Men til tross for at det totale europeiske bilsalget har gått tilbake med 3,4 prosent, eller nesten 200.000 biler, er det noen som kan juble - importørene av de asiatiske merkene. Med ett eneste unntak, Mitsubishi, har nemlig alle de asiatiske bilmerkene som markedsføres i Europa gått frem.

Kia og Mazda frem mer enn 40 prosent

Aller størst fremgang finner vi hos de europeiske Kia-importørene. Disse har økte salget fra cirka 26.000 biler i fjor, til nesten 32.000 biler hittil i år - en fremgang på hele 45 prosent. Mazda har gjort det nesten like bra og kan nok takke modellen 6 for at de har gått frem mer enn 40 prosent, fra 50.000 solgte biler i fjor, til 70.000 i år. Også Honda, Hyundai, Nissan og Suzuki går frem, i likhet med Toyota. Toyota, inkludert Lexus, har hittil i år solgt 227.000 biler og nærmer seg dermed selveste Mercedes-Benz med sine 249.000 biler.

Mer stoff på vei

Du finner hele oversikten over det europeiske bilsalget her. Hvis du har god oversikt over det norske bilmarkedet, vil du av denne tabellen forstå at det er store forskjeller på det norske og det all-europeiske bilmarkedet. Vil vil komme tilbake til forskjellen på norske og kontinentale bilkunders preferanser i en egen artikkel i nærmeste fremtid.

Kilde: ACEA (Association des Constructeurs Européens d' Automobiles)

Relaterte artikler:

  • Her finner du flere biltrend-artikler
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer