Helt ny Audi Q3

Audi med konkurrent til BMW X1 og Volvo XC40

For å bli troverdige igjen i denne klassen, satser Audi på en større bil med mer premium-preg.

NYE AMBISJONER: Med en helt ny, større og mer praktisk Q3 satser Audi igjen for fullt i kompaktsuv-klassen med et produkt som distanserer seg mye tydeligere fra den mindre Q2 enn det forgjengeren gjorde. Foto: Audi
NYE AMBISJONER: Med en helt ny, større og mer praktisk Q3 satser Audi igjen for fullt i kompaktsuv-klassen med et produkt som distanserer seg mye tydeligere fra den mindre Q2 enn det forgjengeren gjorde. Foto: Audi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den utgående Audi Q3, som vi testet første gang i 2011 uten selv dengang å kåre den til noen klassevinner, var langt fra vår favoritt i kompaktklassen blant premium-SUV-ene. Sitteposisjon, begrenset plass og manglende praktiske egenskaper trakk ned. Designmessig fremsto den som ganske karakterløs, noe som er blitt enda mer åpenbart etter at produsenten fra Ingolstadt lanserte minstemann blant merkets SUV-er, Q2.

Men nå blir det andre boller. Den nye kompakt-SUV-en fra Audi plasserer seg helt klart på - ja, kanskje over - nivå med rivaler i denne klassen, som BMW X1 og Volvo XC40.

Vesentlig større

For det første har den vokst betydelig, og er nesten ti centimeter lengre enn forgjengeren med sine 448,5 centimeter. Det er dessuten fem centimeter lengre enn BMW X1 - og avstanden ned til lillebror Q2 er nå 30 centimeter. Nye Q3 er også to centimeter bredere enn den gamle, men en halv lavere.

Akselavstanden er blitt strukket med åtte centimeter, hvilket borger for adskillig bedre plass i kupeen. Audi hevder da også at både benplass, hodeplass og albuerom er forbedret i baksetet. Dette kan for øvrig felles ned variabelt, ryggen er delt i forholdet 40/20/40 og den kan tiltes i syv trinn.

NYTT NIVÅ: Nye Q3 har et mye mer tidsriktig interiør enn den utgående modellen. Her er den toppspesifiserte utgaven med blant annet 12,3-tommers Virtual Cockpit og 10,1-tommers multimediaskjerm. Foto: Audi
NYTT NIVÅ: Nye Q3 har et mye mer tidsriktig interiør enn den utgående modellen. Her er den toppspesifiserte utgaven med blant annet 12,3-tommers Virtual Cockpit og 10,1-tommers multimediaskjerm. Foto: Audi Vis mer

Ikke nok med det - hele annen seterad kan forskyves med opptil 15 centimeter i lengderetningen. Det ser altså ut til at Audi har løftet de praktiske aspektene ved bilen betydelig. Dette er selvsagt gjort lettere ved at det nå er den veletablerte, modulære MQB-arkitekturen som er benyttet.

Det praktiske i høysetet

Også bagasjerommet er blitt vesentlig større enn dagens Q3 med sine 420 liter, og det har et volum som kan varieres ettersom man skyver bakseteraden fremover eller bakover. Det måler avhengig av denne posisjonen fra 530 til hele 675 liter ifølge produsenten, og kan økes til 1525 liter med seteryggene nedslått. Bagasjeromsgulvet kan for øvrig plasseres på tre ulike nivåer etter behov.

VOKSEN: Nye Q3 er nesten fire og en halv meter lang og skal dermed ha mye bedre innvendig plass. Foto: Audi
VOKSEN: Nye Q3 er nesten fire og en halv meter lang og skal dermed ha mye bedre innvendig plass. Foto: Audi Vis mer

Førermiljøet er helt nytt og utstyrt med det siste av teknologi Audi tilbyr på andre modeller. Det analoge instrumentpanelet er byttet ut med et digitalt sådant og avhengig av utstyrsnivå man velger kan man få Virtual Cockpit, enten med 10,25-tommers eller 12,3-tommers skjerm. Standard er 8,8.

Laaang utstyrsliste

Ellers er selvsagt alt av moderne assistanse- og sikkerhetssystemer tilgjengelig, samt tilkoblingsmuligheter og stemmestyring av nyeste generasjon, som ifølge Audi kan forstå også såkalt naturlig tale med fri struktur og stille spørsmål til brukeren for å få mer presise instrukser.

FORBEDRET: Ifølge Audi er det betydelig bedre plass her bak enn det er på den utgående Q3. Foto: Audi
FORBEDRET: Ifølge Audi er det betydelig bedre plass her bak enn det er på den utgående Q3. Foto: Audi Vis mer

Over standard-lydanlegget tilbys et Bang & Olufsen Premium-lydsystem som er utviklet i samarbeid med Audi og Fraunhofer-instituttet for å gi 3D-lyd tilpasset bilens interiør.

En dieselvariant, for-eller firehjulsdrift

Q3 kommer heretter med Audis relativt nye og ganske uforståelige benevnelser, som skal fortelle noe om drivlinjen hver versjon er utstyrt med.

Under panseret tilbys således et utvalg av fire motorer, hvorav bare en diesel - i Q3 35 TDI, med 150 hestekrefter. Bensinmotorer på 1,5 og 2,0 liter utgjør det øvrige utvalget: Q3 35 TFSI med 150 hester, Q3 40 TFSI med 190 og Q3 45 TFSI med 230 hestekrefter. De to 35-modellene kommer kun med forhjulsdrift, mens toliters-bensinmotorene kommer med quattro firehjulsdrift. Motorene er i utgangspunktet koblet til dobbeltkløtsj-girkassen S tronic (som heter DSG hos VW), med syv trinn.

I motsetning til forgjengeren skal nye Q3 produseres på Györ-fabrikken i Ungarn og lansering på de europeiske markedene vil bli i november i år. Priser og norske spesifikasjoner vil vi komme tilbake til når det blir tilgjengelig.

Dimensjoner:

Audi med konkurrent til BMW X1 og Volvo XC40

Flere bilder:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer