Audi med V6 kompressor

Audi kommer nå med større kompressormotorer. Denne gangen en V6er.

Publisert
Sist oppdatert

Mens Mercedes har vært på kompressorkjøret og jobber seg vekk fra det, jobber Audi i motsatt retning med å innføre kompressorteknologi, både alene og sammen med turbo. Konsernet har for eksempel en 1,4-liter med både turbo og kompressor med 160-170 hestekrefter avhengig av modell.

290 hk

Audi viser i dag dataene for en ny V6 TFSI med et slagvolum på tre liter, som yter 290 hestekrefter. Maksimal effekt oppnår den allerede fra 5.000 omdreininger, men turtallsøkningen holder koken helt opp til 6.500 omdreininger.

Maksimalt dreiemomentet er 420 newtonmeter som ligger konstant mellom 2.500 og 4.850 omdreininger.

Audi lover at kompressoren skal være bra for gassrespons og turtallsvillighet. Vi skal vurdere det selv ved første kjøring av motoren.

Relativt gjerrig

Audi med V6 kompressor


Audi har oppnådd et forbruk på cirka en liter på mila ved blandet kjøring, avhengig av modell, noe som ikke er så ille med tanke på at dette er en bensinmotor med nesten 300 hestekrefter. BMWs sekser med turbo (335i med 306 hestekrefter) bruker 0,91 liter per mil noe som tilsvarer et Co2-utslipp på 218 gram Co2 per kilometer.

Motoren er tilpasset alle Audimodeller med langsmontert motor.

Som Corvette

Kompressoren er av typen Roots. Inne i kompressoren er det to firebladete skovlehjul som roterer hver sin vei og skuffer luft inn i motoren. På engelsk kalles den en ”positive displacement pump”, noe som på norsk må bli noe slikt som slagvolumøkende pumpe. Eaton har vært en stor produsent av Roots-kompressorer, og har for eksempel levert kompressoren til den nye Corvette ZR1 med 628 hestekrefter og 825 newtonmeter.

Annerledes enn Mercedes

Mercedes på sin side bruker Lysholm skrukompressor. Den sitter i de utfasede motorene i 55 AMG, 32 AMG og i SLR Mclaren. Koenigsegg CC8S og Ford GT er også utstyrt med skrukompressor. En skrukompressor ser ut som to skruer ala det du skrur ned i vinkorken. Disse roterer også i motsatt retning av hverandre og skrur lufta inn i motoren. Koenigsegg har senere byttet ut skrukompressoren med to sentrigfugal-kompressorer som er den kompressortypen som gir effektfølelse mest lik en eksosdrevet turbo.

Alt det vi kaller kompressor blir drevet mekanisk av motoren.

Den nye Audi-motoren blir antagelig først levert i A6 facelift som kommer på markedet til høsten.

Denne motoren regner vi også med vil komme i flere effektvarianter, både mer og mindre. Det er også kjent at S4 og S5 vil miste V8-motoren til fordel for en variant av denne V6-motoren. Den kan også i likhet med 1,4-literen også bli utstyrt med turbo i tillegg til kompressoren.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer