Benevnelsen e-tron begynner å ha en del år på baken hos Audi og mange husker sikkert den første for snart ni år siden, som var en slags elektro-versjon av første generasjon R8. Den ble produsert i et svært lite opplag.
Seinere har det kommet mer edruelige e-tron-Audier i salg i form av den mye mer utbredte, ladbare hybriden A3 Sportback e-tron (vi testet den i duell mot hybriden Lexus CT 200h), som unektelig har hatt en viss salgssuksess i Norge. Seinere også den store Q7 e-tron, ladbar el/diesel-hybrid med god rekkevidde for kategorien.
Satser i flere klasser

Ja, Audis Tesla-konkurrent får faktisk hengerfeste
Snart blir det mye mer alvor, med Audi e-tron quattro, som svært mange nordmenn allerede står i kø for å anskaffe. Det vil nok berolige mange av kundene å se at Audi ikke har tenkt å la det bli med det. De jobber i parallell med søstermerket Volkswagen med å spre utbredelsen av elektrifiserte drivlinjer utover kategorispekteret - SUV-er, kombier, sportsbiler, flerbruksbiler …
I anledning den prestisjetunge Monterey Car Week, som avholdes hvert år med skjønnhetskonkurranser, utstillinger og diverse PR-stunts, er Pebble Beach et must blant entusiastene. I år slår altså Audi til med en visjon av neste skritt på veien mot full elektrifisering.

Faststoff-batteri
Det som fikk reaksjonen til å sperre øynene opp var pressemeldingens annonsering av at denne e-tron skal være utstyrt med faststoffbatteri - en type teknologi basert på elektrolytt bestående av superioniske ledere. Det er en teknologi de fleste i bransjen ser på som lovende, men bedømmer flere år unna serieproduksjon for elbiler. Pressemeldingen presiserer ikke nærmere hvilken kjemi den nyutviklede elektrolytten er basert på.

Audi går for prestisje med nye Q8
Uansett: Dette alternativet til dagens velkjente litiumion-løsning er altså installert i denne konseptbilen og det oppgis at batteripakken har en kapasitet på 95 kWh hvilket skal gi en rekkevidde på 50 mil i henhold til den nye målestandarden WLTP.
Dette er delvis muliggjort av lavere vekt enn tilsvarende konkurrenter, både takket være faststoffbatterienes lavere masse samt konstruksjonen, som er basert på aluminium, karbon og lettvekts-kompositter.

Superbil-ytelser
Drivlinjen lever opp til bilens sportslige design: Tre elmotorer besørger framdriften - to bak og en foran. Ytelsen oppgis til 680 hestekrefter med mulighet for å hente ut opptil 775 midlertidig. Dreiemomentet på 830 newtonmeter fra stillestående skal muliggjøre en akselerasjon fra 0 til 100 på litt over to sekunder.

Her er nye Audi A1!
Tallene kan minne om dem som gjelder for dagens Le Mans-racer fra Audi - de berømte LMT1- prototypene R18, som for øvrig har inspirert navnet på elbilen som vises her. Det er naturlig nok ingen tilfeldighet.
Av øvrige data må vi nevne at bilen skal kunne lades induktivt (trådløst), og ellers, via kabel, kunne lades til 80 prosent kapasitet på bare et kvarter takket være en ladespenning på 800 volt.

Med bagasjerom
Audi PB 18 e-tron er åpenbart en konseptbil, men den er altså ment å skulle vise vei inn i Audi-framtida. Dette er en crossover mellom racer og stasjonsvogn - som skal kunne tilfredsstille sin eier både på bane og på landeveien - og dessuten bringe med seg 470 liter bagasje.
Det låter kanskje ikke direkte imponerende før man får vite at bilen er lav som en sportscoupé med sine 115 centimeter i høyden (en normal kompaktbil måler over 140 centimeter). PB18 er ellers kompakt i lengden - 453 centimeter, men svært bred - to meter.
I forhold til den lave profilen framstår 22-tomshjulene rimelig voldsomme. Likeledes er designen generelt typisk for en konseptbil det vil ta litt tid før vi får se på veien, eksempelvis panseret som stuper rett ned mot veien mellom muskuløse forskjermer, slik at føreren kan se rett ut på veien uten å forstyrres av synlig karosseri.

Fleksi-cockpit
Føreren sitter nemlig i utgangspunktet i midten, men man kan få plass til to i kupeen om man ønsker ved å endre kabinkonfigurasjonen på enkelt vis.
Noen praktisk familiebil er dette opplagt ikke, men mer en bil som viser hva Audi mener de skal kunne få til teknologisk i åra som kommer. Det er også slik man må bedømme hjuldimensjonene (275/35-22 foran og 315/30-22 bak).
Spennende er det uansett - og mange med oss vil følge med på fortsettelsen …
