Audis luktdetektiver

De sniffer og snuser på hver eneste komponent som planlegges brukt i nye Audi-modeller. Vi har besøkt Audis "Nose-Team".

Audis luktdetektiver
Publisert
Sist oppdatert

INGOLSTADT (DinSide): Enhver bilprodusent med respekt for seg selv, har i dag ansatt lukteksperter som vurderer alle materialer som vurderes brukt i nye modeller. Men slik har det ikke alltid vært. Ifølge dem selv var Audi den første bilprodusenten som virkelig satte lukt høyt på dagsorden. Audi opprettet nemlig sitt "Nose Team" allerede for 24 år siden, i 1985.

Siden den gang har Audis luktdetektiver opparbeidet meget høy kompetanse og en rekke vitenskapelige metoder for vurdering av lukt. Luktekspertene har også utviklet et eget karaktersystem med seks karakterer fra luktfri til uutholdelig.

500 luktprøver per modell

Men hvordan er det egentlig de jobber? Jo, ifølge Audis lukteksperter er det en utrolig mengde luktanalyser som gjennomføres årlig. Faktisk analyseres omlag 500 komponenter i hver bilmodell som utvikles.

Teamet starter først med å analysere enkeltkomponenter, for eksempel ulike typer plast, gummi, lim, skinn og tre. Biter skjæres av og legger i en spesiell beholder som minner mye om et Norgesglass. Beholderen varmes settes så i en 80 grader varm ovn i to timer. Dette fordi lukt har en tendens til å forsterkes i høye temperaturer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer