Automatgir: Fordeler, ulemper og kostnader

Mens noen synes det blir kjedelig og at noe av kjøregleden forsvinner uten selv å kunne gire, er andre er derimot opptatt av komforten som ligger i å kjøre en automatgiret bil.

Automatgir: Fordeler, ulemper og kostnader

Mange føler den stadige giringen som bykjøring fører med seg er slitsom. Dette slipper du å tenke på hvis bilen din er utstyrt med en automatisk girkasse. Dermed kan du rette all din konsentrasjon mot det du skal, nemlig trafikken. Derfor mener flere eksperter at automatgir fører til økt trafikksikkerhet.

På vintervei har imidlertid automatgirede biler en ulempe, nemlig at du bruker adskilling lengre tid på å få satt bilen i fri dersom det begynner å skli. Fra du sjalter fra D til N (fri), bruker bilen minst 1 sekund på å koble vekk giret, og ikke minst bruker du lengre tid på å skyve spaken fra et hakk til et annet enn ved å trå inn en koblingspedal.

Dette problemet er imidlertid ikke like stort på moderne biler som gjerne bruker utstyr som antispinn og stabilitetskontroll for å eliminere dette problemet.

Forlenget levetid?

Enkelte motorspesialister hevder også at motorens levealder forlenges hvis du kjører med automatgir. På grunn av at girkassen selv vet når det er gunstigst å gire, spares motoren for slitasje som følge av feilgiring. Dette er imidlertid et område der de lærde strides, så DinSide kan ikke garanterer at motoren din holder evig selv om du kjører den med automatgir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer