Avgift skrotet

Innbyggerne får kjøre billigere. I hvert fall for en stakket stund.

Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB
Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Midnatt natt til mandag forsvant den særnorske bensinavgiften i Tromsø, skriver Nordlys.

Trafikkproblemer

Denne ble innført i 1990 for å få bukt med store trafikkproblemer og for å finansiere andre tiltak som for eksempel tunneler og gang- og sykkelveier.

Avgiften var på slutten 1,06 kroner per liter.

Nå er denne altså historie, og ifølge avisen kan tromsøværingene kjøre billigere i tre måneder framover, før bompenger «erstatter» den gamle avgiften.

Kjører mindre

I en undersøkelse Norstat nylig gjennomførte for Naf, svarte en av tre at de kjører mindre som følge av de høye drivstoffprisene.

De som tjener lite, er de som i størst grad endrer kjørevaner.

I de tre laveste inntektsgruppene er det mellom 40 og 45 prosent som har kuttet ned på kjøringen, mens i gruppene med inntekt fra 600 000 og oppover er det mellom 21 og 14 prosent som svarer det samme, skriver Naf i en pressemelding.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Blant dem med lav inntekt er det også færre som oppgir at de har bestemt seg for å gå over til elbil. Ingunn Handagard, pressesjef i Naf, mener de høyre prisene på drivstoff forsterker forskjellene.

- For mange er en elbil rett og slett ikke innen rekkevidde, selv om de gjerne skulle byttet. De med lavest inntekter er i mindre grad sikre på at de får byttet til elbil, sier Handagard.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer