Avgiftsgunstig luksus

100.000 kroner i avgiftsreduksjon og nesten 70 hestekrefter ekstra kan gi et skikkelig løft for salget av Lexus RX.

Publisert
Sist oppdatert
Avgiftsgunstig luksus

Avgiftsgunstig luksus

  1. Store bilder!
Avgiftsgunstig luksus
Avgiftsgunstig luksus


Det er ikke ofte mer effekt gir lavere pris, men på grunn av de miljøgunstige effektene av å kombinere en bensinmotor og par el-motorer ser det ut som myndighetene er villig til å redusere avgiftene. Hos Toyota i Norge tror de RX400h vil få redusert avgiftene med nesten 100.000 kroner i forhold til en tilsvarende bil kun med bensinmotor.

Elektrisk i tillegg

RX400h er i praksis en RX300 med forhjulstrekk som får hjelp av to elektromotorer. Forhjulene får hjelp av en el-motor som yter 165 hestekrefter, og bakhjulene av en som yter 67 hestekrefter. Disse hjelper i varierende grad en 3,3-liters V6-motoren på 208 hestekrefter. Til sammen gir disse motorene en effekt som Lexus estimerer til 270 hestekrefter. I USA vil bilen markedsføres som en bil med krefter tilsvarende en fireliters bensinmotor.

Det er først og fremst ved akselerasjon i lave hastigheter at el-motorene trår til, og ved stans for eksempel i et lyskryss vil bensinmotoren stoppes helt. Batteriene lades både ved hjelp av bensinmotoren og ved hjelp av oppsamlet energi fra oppbremsninger.

Spesielt er også systemet for firehjulsdrift. Det går ingen akslinger bakover fra bensinmotoren til bakhjulene. RX400h er kun firehjulsdrevet ved hjelp av elektromotoren som sitter bak, og det blir spennende å kjenne på i praksis hva dette har å si for kjøreegenskapene.

Grønnere

En to tonns SUV vil alltid slite med å bli akseptert i miljøvernkretser, men RX400h er vel det nærmeste du kommer miljøvennlig i klassen. Et oppgitt forbruk på 0,7 l/mil er betydelig lavere enn uten hjelp av el-motorer, og det er også en klar fordel for lokalmiljøet at bilen ikke går på tomgang ved bykjøring.

I Norge dukker bilen opp om ett år, og det blir spennende å se hvilken pris den teknisk avanserte modellen får.

Her finner du mer Lexus-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer