Handledager skaper kaos

Avlyser bulkefredagen

Forsikringsselskapene pleier å advare mot parkeringskaos på Black Friday - nå snur de.

AVSLYST: Tidene forandrer seg, og nå avlyser forsikringsselskapene Black Friday-bulkevarselet på de store kjøpesentrene. Her et oversiktsbilde av takparkeringa på Sandvika Storsenter fra 2003. Foto: Tor Richardsen / NTB
AVSLYST: Tidene forandrer seg, og nå avlyser forsikringsselskapene Black Friday-bulkevarselet på de store kjøpesentrene. Her et oversiktsbilde av takparkeringa på Sandvika Storsenter fra 2003. Foto: Tor Richardsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Salg i butikkene, stappfulle parkeringsplasser, snø, is, stressede nordmenn på julegave-shopping. Det er flere stikkord som får forsikringsselskapene til å rope varsku!

Hvert år mottar Dinside pressemeldinger fra bransjen, som «nå kommer den store bulkedagen», «dette må du passe på», «se opp for bulkefredag» og så videre. Høsten og vinteren 2020 har imidlertid pipa fått en annen lyd:

Nå avlyses bulkefredagen. Hvorfor?

På grunn av netthandlel, smittevern og spredning av sjokktilbudene hos kjøpesentrene.

Det «vil gjøre at det ikke blir parkeringskaos og stressbulking på Black Friday i år», skriver If.

Vanligvis skjer det et hopp i antallet parkeringsskader på Black Friday, i forhold til andre hverdager. I år er tilbudsdagen fredag 27. november.

Corona, selvfølgelig

– Under hele pandemien har vi sett at coronasituasjonen påvirker hvordan vi beveger oss rundt i samfunnet og ikke. Det viser bilskadedataene våre. Black Friday blir ikke noe unntak, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han peker blant annet på at det de nærmeste ukene vil være økt grad av smitteverntiltak på både nasjonalt og lokalt nivå som påvirker om, når og hvordan vi vil komme oss til butikkene med tilbudsvarer.

Clementz lister opp følgende årsaker til at det blir mindre bulking i år:

  • Smittetrykket og smitteverntiltakene innvirker på folks mobilitet, samt folks egen frykt for å bli smittet og smitte andre.
  • Flere av de store kjøpesentrene har gått ut og sagt de vil droppe timestilbud på Black Friday, men istedenfor spre salgsvarene utover i uka og kalle det Black Week. Noen sentre - eksempelvis Sandvika Storsenter (Bærum) og Lagunen (Bergen) vil også utvide åpningstidene på kvelden denne uka.
  • Nettshopping tar seg opp. For eksempel er de store detaljhandels-kjedene innen klær er ute med TV-reklame for å folk til å handle på nett under corona-pandemien.
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i If.
Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i If. Vis mer

Får støtte

Forsikringsselskapet får støtte fra kollegene i Gjensidige og Tryg.

– Nei. Vi tror definitivt ikke det blir noen bulkedag denne gangen, slår kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige fast overfor Dinside.

Likevel ser han ikke helt bort fra at unntaket kan ligge i hovedstaden.

– Som en refleksjon vedrørende Oslo, kommer Black Friday i en periode der alle som har mulighet er pålagt hjemmekontor. Det kan bety at en del bruker anledningen til å kjøre hjemmefra til nærmeste kjøpesenter den fredagen. Man kan spekulere i at det relativt sett kan bli flere bulkinger i Oslo og omegn, sier Rysstad.

– Men totalt sett er vi rimelig sikre på at det blir en stille dag på bulkefronten, fortsetter han.

Bjarne Aani Rysstad er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Bjarne Aani Rysstad er kommunikasjonssjef i Gjensidige. Vis mer

Tar forbehold

I Tryg Forsikring er de mer usikre på om bulkedagen kan avlyses ennå.

– Med forbehold om at mange velger å avstå å shoppe fysisk i butikk i år grunnet smittefare, kan man trygt si at vi har grunn til å frykte en ny bulkeuke, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen til Dinside.

Han viser til Black Friday-statistikken de siste årene, der flest ulykker skjedde mellom klokka 12 og 13. På det mest hektiske var det seks ulykker per minutt i fjor.

– Mange kjører nok ut i lunsjen for å shoppe. Utover ettermiddagen har folk dårlig tid, og kjører i skytteltrafikk for å få med seg mest mulig, billigst mulig. Bilkø, stress og kaos preger veiene til kjøpesentrene i de store byene, sier Brandeggen.

Årets Bil

Bli med og stem fram dine favoritter - bulkete eller ei - til Årets Bil 2021, i Dinside og Dagbladets store kåring. Velg opptil tre alternativer i stemmeboksen nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer