Avslører batteriet

Kuldegradene er på vei og det betyr startproblemer for mange – også for elbileiere. Et enkelt og billig instrument avslører tilstanden til batteriet.

GJØR-DET-SELV: Med et multimeter kan du enkelt sjekke spenningen i batteriet. Den bør være 12,7 volt. Dette batteriet er dødt og må byttes. Foto: Rune Korsvoll
GJØR-DET-SELV: Med et multimeter kan du enkelt sjekke spenningen i batteriet. Den bør være 12,7 volt. Dette batteriet er dødt og må byttes. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som kjører bensin- eller dieselbil er klar over at de må være godt med strøm på batteriet for å få start på bilen når kuldegradene kommer snikende. Det er det ikke alle elbileiere som er klar over. En elbil har nemlig to batterier – et stort høyspent-batteri som sørger for framdriften og et vanlig 12 volts batteri slik som i bensin- og dieselbiler.

Dette batteriet sørger blant annet for strøm til dørlåser og ikke minst til å vekke til live systemet som skal gi strøm til bilens elektriske motor. Når dette batteriet er tomt, nekter elbilen å starte og dørene lar seg ikke åpne.

Elbil-problem

I nødstoppstatistikken til NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC, står defekte og utladete 12-voltsbatterier for 54 prosent av alle utrykningene til elbilister i nød.

Petter Schøyen leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Han kjenner seg igjen i problemene som ADACs «gule engler» opplever med elbiler.

- Også vi må ofte ut å hjelpe elbiler med defekt eller utladet 12-volts batteri. De opplever at de ikke kommer inn i bilen eller at det elektriske drivverket ikke vil våkne når de trykker på startknappen. Strømtilførselen fra det store batteriet til elmotoren blir rett og slett ikke aktivert, forklarer Schøyen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer