Kreativiteten til bilprodusentene er stor når det gjelder å beskrive hvor fantastisk lyset i de nye bilene er.
Ikke minst har overgangen til LED-lys i nesten alle nye biler bokstavelig talt bidratt til å lyse opp mørke høstkvelder ... i hvert fall for en del. De gir hvitt og fint lys og er betydelig rimeligere enn xenon-lykter. I tillegg skal de være nærmest evigvarende sammenliknet med de gamle lyspærene.

Skremmende mange sliter med mørkekjøring
40 biler i vintertest
Men fortsatt er det stor forskjell på hvor godt lys lyktene gir. De viser omfattende vintertester av 40 nye elbiler og fossilbiler som Dagbladet har gjort sammen med det finske magasinet Tekniikan Mailmaa. For å se hva bilene duger til under tøffe vinterforhold, inngår test av lysene som et viktig element. Alle testene er kjørt i lys-laboratoriet til det finske magasinet

Testene viser at det er store forskjeller på både lengden og bredden til de viktige nærlysene. Et kort og smalt nærlys gjør det vanskelig å oppdage myke trafikanter i tide. Resultatet blir en mer stressende kjøretur og i verste fall en alvorlige ulykker. Et svakt og kort fjernlys gjør også kjøringen mindre komfortabel og avslappende på mørke høstveier.

Denne oppfinnelsen kan erstatte veisalt
De beste og dårligste
I testen i 2019 var det Mercedes-Benz A-klasse som hadde det beste lyset og var den eneste bilen som fikk karakteren 9. Citroën C4 Cactus, Dacia Duster, Ford Focus, Mitsubishi Eclipse Cross og Opel Combo i bunnen av lista fikk alle karakteren 6.

Stort sett alle elbiler har nå LED-lykter som standard. Det skyldes blant annet at disse er mer energieffektive og stjeler mindre strøm fra batteriet. Også her er forskjellen på de beste og dårligste stor. I fjor var det Hyundai Kona og Kia e-Niro som kom på topp med karakteren 8.
Farlig dårlig nærlys
I vinter var det de tre elbilene Audi e-Tron, Mercedes-Benz EQC og Kia e-Soul, pluss bensinbilen DS 3 som fikk karakteren 9. Helt på bunnen havnet elektriske Hyundai Ioniq med karakteren 5.

Jussa Nieminen, som har ansvaret for lys-testene kommenterer det slik:
- Nærlyset til Ioniq er smalt og kort. Det lyser opp høyre veikant ganske bra, men lar en stor del av egen kjørebane ligge i mørke. Fjernlyset er også smalt og venstre side av veien bli liggende i mørke. Sammenliknet med de beste i testen er forskjellen svært stor.

Disse bilene går lengst når lampa lyser
- Heller ikke Tesla Model 3 får godkjent, selv om fjernlyset er noe bedre. I tillegg til at det er smalt, rekker nærlyset til Tesla knapt 75 meter foran bilen. Renault Zoe, som har det beste nærlyset av elbilene, lyser opp veien 125 meter framover uten å blende motgående trafikk.

Mørke baklys
I karakterene for lys, som vi viser i tabellene, har vi ikke bare sett på lengden, bredden og styrken på nær- og fjernlysene. Også funksjonen til baklysene, om de er mørke mens lysene foran er på, hvordan den automatiske fjernlysfunksjonen virker på de bilen har det og hvordan sikten bakover ved bruk av ryggelys er vurdert.
Alle bilene er utstyr med de mest vanlige lyktene. Mange av bilene kan levers med to-tre forskjellige valg av lykter.

Fire siffer avslører dekket
LYSTEST 2020
Bilmodell Karakter
Audi E-Tron (E) 9
DS 3 9
Mercedes-Benz EQC (E) 9
Kia e-Soul (E) 9
Kia Xceed 8
Mazda CX-30 8
Renault Zoe ZE (E) 8
Toyota Corolla Hybrid 8
BMW 118i 7
Citroën C5 Aircross 7
Peugeot 208 7
Renault Clio 7
Skoda Kamiq 7
Ford Puma 1,0 6
Nissan Juke 6
Opel Corsa 6
Tesla Model 3 (E) 6
Volkswagen T-Cross 6
Hyundai Ioniq (E) 5
LYSTEST 2019
Bilmodell Karakter
Mercedes-Benz A200 9
Audi A1 Sportback 8
Honda CR-V 8
Hyundai Kona Business (E) 8
Hyundai Kona 1,0 T-GDI 8
Kia e-Niro (E) 8
Kia Ceed 1,4 8
Lexus ES 300h 8
Peugeot 508 HDI 8
Volvo V60 D3 8
BMW X2 18i 7
BMW i3 120 Ah (E) 7
Jaguar E-Pace 7
Jaguar i-Pace SE (E) 7
Nissan Leaf Tekna (E) 7
Tesla Model S (E) 7
Citroën C4 Cactus 6
Dacia Duster 6
Ford Focus 1,5 Eco 6
Mitsubishi Eclipse Cross 6
Opel Combo Life 6