Sommerdekk - mønsterdybde:

Avslører farlig dårlige dekk

De ser nesten like svarte, runde og fine ut som da de var nye, men kan være farlig dårlige. Det er to ting som avslører om sommerdekkene i garasjen er bra eller dårlige.

Usikker på om sommerdekkene holder en sesong til? Det kan du sjekke kjapt. Video: Rune Korsvoll/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å få av piggdekkene på bilen i Sør-Norge er første mandag etter påske. I Nord-Norge er det 1. mai.

Likevel er det på tide å sjekke om dekkene som står lagret i garasjen egner seg for bruk enda en sommer.

Det er to ting som avslører dekkets tilstand – slitasjen og alderen. Mønsterdybden er ganske enkel å sjekke. Se på slitasjevarslerne (små, tverrgående forhøyninger av gummi) som sitter nede i dekkmønsteret. Når dekket er slitt ned til disse forhøyningene er du nede på minimumsgrensen på 1,6 millimeter mønster.

Minstekrav 1,6 millimeter

Lovens minstekrav på 1,6 millimeter er imidlertid farlig dårlig. Dekkenes evne til å motstå vannplaning på regnvåte dager begynner å bli dårlig lenge før dette. Vannplaning vil si at bilen rett og slett begynner å flyte og du mister all kontroll. Du kan styre og bremse uten at det hjelper.

Da vi testet et brukt Continental-sommerdekk med 4 millimeter mønster mot vannplaning i sving, mistet det alt grep allerede ved 61,2 km/t. Det beste nye dekket i testen beholdt grepet til 83,1 km/t.

Koden avslører alder

Det andre du må sjekke er alderen til dekkene. På dekksiden står det stemplet inn et tall med fire siffer. De to første viser uken dekket er produsert. De to siste viser året. For eksempel 3114, som betyr at dekket er produsert i uke 31 i 2014.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer