Sverige og Tyskland betaler for Norges elbil-eventyr

Avsløring: Sverige subsidierer norske elbiler

Leasingselskapene er spesielt fornøyd med elbil-politikken i nabolandet.

NISSAN LEAF POPULÆR: Fra Sverige kom det nesten 600 brukte Nissan Leaf i fjor. Til nå er dette bilen det har vært mest penger å tjene på å importere brukt. Foto: Nissan
NISSAN LEAF POPULÆR: Fra Sverige kom det nesten 600 brukte Nissan Leaf i fjor. Til nå er dette bilen det har vært mest penger å tjene på å importere brukt. Foto: Nissan Vis mer
Publisert

Leasingselskaper i Sverige kjøper elbiler, putter 60.000 kroner i bonuspenger fra den svenske staten i lommen og selger dem pent brukt videre til Norge, med en enda penere fortjeneste.

Salget av elektriske biler i Sverige øker nå sakte, men sikkert. Fra 1. juli i fjor får nemlig alle som kjøper elbil i Sverige 60.000 kroner i subsidier fra den svenske staten.

Før 1. juli var bonusen 40.000 kroner. Da den svenske regjeringen innførte denne belønningen, gjorde den det neppe for at bilene skulle sendes til Norge etter kort tid – i mange tilfeller etter ett år. Men nå skjer altså det.

Flere land og mer penger

Men det er flere land enn bare Sverige, der statlige subsidier går med til å sponse brukte elbiler til Norge. Fram til og med november i 2018 ble det importert 4.202 pent brukte elbiler fra Tyskland, ifølge en oversikt fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

I Tyskland subsidieres en elbil med rundt 40.000 kroner. Det kom dessuten 2.296 elbiler fra USA i fjor, der hver bil ble sponset med rundt 60.000 kroner.

I 2017 var det Sør-Korea som var det store landet å hente brukte elbiler fra, med 2.941 biler. I det asiatiske landet subsidieres hver bil med rundt 100.000 kroner. Fra England kom det 2.147 brukte elbiler, med rundt 50.000 skattekroner i subsidier, ifølge TØI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer