Klassikertest: Mercedes-Benz Gelandewagen

Back to basic

Mercedes Geländewagen er akkurat erstattet av en helt ny G-Klasse. Evolusjonen har vært enorm. Vi har fått sjansen til å teste et par av de aller eldste, og vi digger det.

HURRA: Gelandewagen har gjennomgått en forsiktig evolusjon gjennom 39 år. Fra 72 til 630 hester. Fra arbeidshest til fiffens favoritt. Foto: Mercedes- Benz.
HURRA: Gelandewagen har gjennomgått en forsiktig evolusjon gjennom 39 år. Fra 72 til 630 hester. Fra arbeidshest til fiffens favoritt. Foto: Mercedes- Benz. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klunk. Døra går igjen som et kassaskap. Jeg har en syltynn nøkkel i hånda. Rundt meg er det en salig blanding av hardplast og lakkert karosseri. Ingen lydisolering, bare gummimatter rett på metall. Alt er manuelt.

Sittestillingen er høy. Komforten er god. Jeg ser rett ned på et panser og kantete hjørner som gjør den latterlig enkel å manøvrere i terreng. Bak meg er det nesten ingenting. En kabriolet med kort akselavstand. Fire seter, tre pedaler, to girspaker, to sperrespaker, et ratt, ingen turteller. Heller ingen elektronikk, ABS, eller automatikk.

Geländewagen ble laget som et kompromissløst terrengkjøretøy som også skulle kunne selges til militæret. Stiv ramme, stive aksler, tre låsbare differ, spiralfjærer og fire motorer fra datidens Mercedeser fra 72 til 156 hester.

Jeg hopper inn i en kort lukket 230 G fra 1980. Andre årgang, som akkurat har rundet 36.000 kilometer. Det er ingen tvil om at bruksområdet ikke er firefelten til Oslo Børs. Her er det ikke mer plast i dashbordet enn strengt nødvendig og det ekstra svære rattet sier klart fra om mangel på servo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer