Bærumsbilister får regningen

Ny bomring mot Oslo gir et enormt prishopp for pendlere fra vest.

Publisert
Sist oppdatert
- Nær 60 prosent av investeringene i Oslopakke 3 skal gå til Asker og Bærum.Erlend Helle, leder for styringsgruppen for Oslopakke 3


I løpet av høsten setter staten opp enda en bomring i Oslo-området, denne gangen i Bærum. Slik får jobbpendlerne fra Akershus vest enda en utgiftsøkning i husholdningen. DinSide har tallene.

Prisstigning for bilistene

Uten AutoPass-avtale øker utgiften fra 400 kr i måneden til 750 kroner for pendlere med 20 arbeidsdager i måneden.

Med Autopass, som gir 20 prosent rabatt, øker utgiften fra 320 kr i måneden til 600 kroner.

Ny bomring til Oslo

Med bensinbil: 0,8 liter per mil, 2 mil én vei, 13,5 kroner per liter + 600 kroner for AutoPass = 1.460 kroner i måneden

Med dieselbil: 0,6 liter per mil, 2 mil én vei, 13,75 kroner per liter + 600 kroner for AutoPass = 1.260 kroner i måneden


Inkluderer man drivstoffutgifter, vil en bilpendler fra Asker med AutoPass få en månedlig reiseutgift på omtrent 1.460 kroner med bensin og 1.260 kroner med diesel. Her er derimot andre kostnader ved bilhold ikke inkludert.

Les også: Nå koster drivstoff 14 kroner per liter

Til tross for den nye bomringen er det derfor ikke stort dyrere å kjøre bil til jobb enn å ta kollektivtransport mellom Asker og Oslo. Et månedskort for kollektivtransport på denne strekningen koster nemlig 1.225 kroner.

Les mer om de nye bomsatsene: Alt om de nye bomsatsene

Utbygging av veier

De nye bomringene er en del av Oslopakke 3, og pengene skal gå til forbedring av kollektivtransporten og vegnettet i Oslo og Akershus. Prisøkningen for bomringene inn til Oslo sentrum er også en del av denne pakka.

- De nye bomringene plasseres i Bærum fordi nær 60 % av alle investeringene i Oslopakke 3 skal gå til utbygging av veier og kollektivtransport i Asker og Bærum, sier leder for styringsgruppen for Oslopakke 3, Erlend Helle (SV).

Bomringen skal stå ved grensa mellom Bærum og Oslo. I Lysaker-området vil det derfor settes opp hele 7 bomstasjoner for å tette alle veiene mellom Bærum og Oslo. Timesregelen, som betyr at du kun blir belastet med én passering i timen uansett hvor mange ganger du faktisk passerer bomen, gjelder også her.

Les også: Her blir du loppet uten å vite det

Men når?

Din mening:

Hva syns du om å betale bompenger? (Avsluttet)
Ugreit, bilister betaler allerede mer enn de får igjen(83%) 1632
Greit, om det går til å bygge ut veiene(10%) 207
Bra, det bør føre til redusert biltrafikk(7%) 137
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er ikke helt sikkert når den nye bomringen er på plass. I følge saksbehandleren, senioringeniør Øystein Tandberg i Vegdirektoratet, skal bomstasjonene bygges i høst slik at de er klare i oktober. Deretter er de klare til pengeinnkreving fra staten. Jobben estimerer han til om lag 5 millioner kroner.

Oslopakke 3 har en økonomisk ramme på 53,4 milliarder kroner, og dersom alt går etter planen kan dette bli historiens største investering i samferdsels-Norge. Den nye bomringen forventes å tjene inn 4,8 milliarder kroner i løpet av 20 år.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer