Bilsalget i 2017:

Bare biler med elmotor i topp-ti

Vi har igjen sett nærmere på bil-året 2017. Flere rekorder ble slått og for første gang hadde under halvparten av de registrerte bilene bare forbrenningsmotor.

VINNEREN I 2017: Volkswagen E-Golf ble mest solgt i Norge i 2017 uansett drivstoff, og ville vært mest solgte modell alene. Foto: Knut Moberg
VINNEREN I 2017: Volkswagen E-Golf ble mest solgt i Norge i 2017 uansett drivstoff, og ville vært mest solgte modell alene. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kunne nylig fortelle at bilsalget i 2017 ble tidenes beste når vi ser på antallet førstegangsregistrerte biler. Og nybilsalget ble det beste siden 1986.

Utviklingen av salget i forhold til langtidstrenden viser dessuten at vi er inne i den lengste vedvarende periode med høyt salg noensinne. Det går tydelig frem fra OFVs oversikt (klikk for større):

Bare biler med elmotor i topp-ti

Dyre biler

Og at nordmenn har penger å bruke på bil, går tydelig frem av fordelingen på merke og modell - salget av dyre biler har aldri vært høyere selv om trenden var godt i gang allerede i 2012. Dyre merker som BMW, Volvo, Mercedes-Benz og Audi ligger alle i topp ti blant bilmerkene, henholdsvis på 3., 4., 5. og 8. plass.

Rekordåret 2017:

Den omfangsrike statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV), inneholder mye mer interessant informasjon. Det ble satt en rekke nye rekorder i året som gikk, som denne oversikten fra OFV viser:

Kilde: OFV via Askøyværingen
Kilde: OFV via Askøyværingen Vis mer

Først i verden mer enn 50 prosent elektrifisert

At Norge er verdensmestere når det gjelder elektrifisering er ikke noen oppsiktsvekkende nyhet lenger. Men nyheten som gikk verden rundt da OFV publiserte sine tall, var at flertallet av de nye registrerte personbilene i 2017 for første gang var utgjort av biler utstyrt med elektrisk motor, alene eller sammen med forbrenningsmotor. Altså elbiler (20,8%), hybrider (12,9%) og ladbare hybrider (18,4%) - til sammen 52,1 prosent av nybilmarkedet.

KANONSPURT: Med 1.400 registreringer i desember var Tesla Model X mest solgte bilmodell den måneden, og ble dermed fjerde mest solgte bilmodell totalt i 2017 - og tredje mest solgte elbil. Foto: Knut Moberg
KANONSPURT: Med 1.400 registreringer i desember var Tesla Model X mest solgte bilmodell den måneden, og ble dermed fjerde mest solgte bilmodell totalt i 2017 - og tredje mest solgte elbil. Foto: Knut Moberg Vis mer

VW e-Golf var mest solgte elbil, Toyota RAV4 mest solgte hybrid og Mitsubishi Outlander, som kom i forbedret utgave tidlig i 2017, kom på topp blant de ladbare hybridene. Tabellene nederst viser hele rangeringen av modeller i hver kategori.

Bryter vi førstegangsregistrerte biler i 2017 ned på modell og drivlinje (motorisering), ser vi i OFVs tabell at alle de 14 mest solgte modellene var elektrifisert i en eller annen form! (Klikk for å se grafen i stort format).

Som vi ser av tabellen gjør parallellimporten underverker for Kia Soul electric, som klatrer voldsomt og er 5. mest solgte elbil. Nissan scorer også høyt takket være parallellimporten av Leaf. Topp-tre av "fossilmodellene" i 2017 er Volvo V90 diesel, Skoda Octavia diesel og VW Tiguan diesel.
Som vi ser av tabellen gjør parallellimporten underverker for Kia Soul electric, som klatrer voldsomt og er 5. mest solgte elbil. Nissan scorer også høyt takket være parallellimporten av Leaf. Topp-tre av "fossilmodellene" i 2017 er Volvo V90 diesel, Skoda Octavia diesel og VW Tiguan diesel. Vis mer

Les også:

Så langt kommer elbilene om vinteren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer