Latskap eller uvitenhet?

Bare halvparten blinker riktig i rundkjøringa

Selv om loven ikke presiserer det, skaper mangelfull blinking irritasjon i rundkjøringene.

BARE HALVPARTEN BLINKET: I flere tellinger, inkludert vår egen, blinket bare halvparten av bilistene til venstre i rundkjøringene. Foto: Rune Korsvoll
BARE HALVPARTEN BLINKET: I flere tellinger, inkludert vår egen, blinket bare halvparten av bilistene til venstre i rundkjøringene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I Sandnes har ungdomsskole-elever undersøkt blinklys-bruken til 3.000 bilister i rundkjøringer, i området. Bare 49 prosent brukte blinklys.

Dinside har selv telt bruken av blinklys til 500 bilister i to trafikkerte rundkjøringer i Norge; én i Nes i Akershus og én på Økern i Oslo.

I Nes lå blinklys-bruken på litt over 60 prosent, mens bare 51 prosent blinket til venstre. I Oslo var tallet oppe i 69 prosent, mens bare 47 prosent blinket til venstre ...

Ikke påbudt

Noe av problemet er bare at det ikke finnes nedskrevne regler for bruk av blinklys i rundkjøringer.

- I trafikkreglene er det ikke noe krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte situasjoner kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter. I slike tilfeller anbefaler vi å bruke venstre blinklys før du kjører inn i rundkjøringen, sier jurist Anette Hauge ved seksjon for trafikkatferd i Statens vegvesen til Dinside.

I en undersøkelse Vegvesenet nylig gjorde, svarte 83 prosent av de spurte at de blinker til høyre ut av rundkjøringer, mens 52 prosent svarte at de vanligvis blinker til venstre inn i rundkjøringen, når de skal til venstre ut av den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer