Latskap eller uvitenhet?

Bare halvparten blinker riktig i rundkjøringa

Selv om loven ikke presiserer det, skaper mangelfull blinking irritasjon i rundkjøringene.

BARE HALVPARTEN BLINKET: I flere tellinger, inkludert vår egen, blinket bare halvparten av bilistene til venstre i rundkjøringene. Foto: Rune Korsvoll
BARE HALVPARTEN BLINKET: I flere tellinger, inkludert vår egen, blinket bare halvparten av bilistene til venstre i rundkjøringene. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I Sandnes har ungdomsskole-elever undersøkt blinklys-bruken til 3.000 bilister i rundkjøringer, i området. Bare 49 prosent brukte blinklys.

Dinside har selv telt bruken av blinklys til 500 bilister i to trafikkerte rundkjøringer i Norge; én i Nes i Akershus og én på Økern i Oslo.

I Nes lå blinklys-bruken på litt over 60 prosent, mens bare 51 prosent blinket til venstre. I Oslo var tallet oppe i 69 prosent, mens bare 47 prosent blinket til venstre ...

Ikke påbudt

Noe av problemet er bare at det ikke finnes nedskrevne regler for bruk av blinklys i rundkjøringer.

- I trafikkreglene er det ikke noe krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte situasjoner kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter. I slike tilfeller anbefaler vi å bruke venstre blinklys før du kjører inn i rundkjøringen, sier jurist Anette Hauge ved seksjon for trafikkatferd i Statens vegvesen til Dinside.

I en undersøkelse Vegvesenet nylig gjorde, svarte 83 prosent av de spurte at de blinker til høyre ut av rundkjøringer, mens 52 prosent svarte at de vanligvis blinker til venstre inn i rundkjøringen, når de skal til venstre ut av den.

2.600 I BOT: Ved feil bruk eller ingen bruk av blinklys kan politiet ilegge en bot på 2.600 kroner. Foto: Rune Korsvoll
2.600 I BOT: Ved feil bruk eller ingen bruk av blinklys kan politiet ilegge en bot på 2.600 kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dårlige rutiner og latskap

I tellingen som ungdomsskole-elevene i Sandnes gjorde, passerte til sammen 3.000 biler. Bare 49 prosent brukte blinklys i rundkjøringene.

Det betyr at 1.566 bilister ga blaffen i å informere trafikantene rundt seg, om hvor de hadde tenkt seg. Førerne av to bilmerker sto fram som de klart dårligste:

Audi og BMW. Henholdsvis 58 og 59 prosent av disse ga blaffen i å blinke.

- Disse tallene er dessverre ikke overraskende. Det handler om dårlige rutiner og latskap, sier George Grødem, som er trafikkansvarlig ved politikammeret i Sandnes, da han kommenterer undersøkelsen overfor NRK i fjor.

Blitt bedre?

I en telling som Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening gjorde for over to år siden, av 2.000 bilister i fem rundkjøringer i Bærum, var det bare 31 prosent som blinket til venstre. Så kanskje har vi blitt noe bedre, men fortsatt mangler det mye.

Frode Andreassen er seksjonsleder i Oslo politidistrikt. Han sier til vegvesen.no at en rundkjøring i bunn og grunn er et vanlig kryss og at man bør gi tegn for å gjøre det enklere for andre trafikanter å forstå hva du tenker å gjøre.

ENKLERE Å FORSTÅ: Når du bruker blinklys i rundkjøringen gjør du det enklere for andre trafikanter, sier Frode Andreassen i Oslo-politiet. Foto: Politiet
ENKLERE Å FORSTÅ: Når du bruker blinklys i rundkjøringen gjør du det enklere for andre trafikanter, sier Frode Andreassen i Oslo-politiet. Foto: Politiet Vis mer

- Tenk deg at øyen i midten av rundkjøringen ble fjernet. Hvordan ville du ha kommunisert med trafikantene rundt deg da? Hvis svaret er at du ville brukt blinklyset for å vise hvor du har tenkt deg, er det ingen grunn til ikke å gjøre det samme i en rundkjøring, sier Andreassen til godtforberedt.no.

Får oss til å se rødt

Sjåfører som ikke bruker blinklys er forresten det som irriterer oss aller mest i trafikken. Det viser en undersøkelse som forsikringsselskapet Storebrand nettopp har gjort blant sine kunder.

Hele 78 prosent svarte at det som irriterer mest er andre bilister som ikke bruker blinklys, mens 75 prosent svarte «risikable forbikjøringer» og 45 prosent «bilister som ligger feil eller ikke blinker i rundkjøring».

SLIK BLINKER DU RIKTIG

Skal du til høyre legger du deg til høyre og blinker til høyre før rundkjøringen

Skal du rett fram legger du deg også til høyre og blinker til høyre ut av rundkjøringen. Hvis ingen vei tar av mot høyre (illustrasjonen), bør du også bruke høyre blinklys inn mot rundkjøringen.

Skal du til venstre legger du deg til venstre og blinker til venstre inn mot rundkjøringen og til høyre ut av rundkjøringen.

Se også illustrasjonen nedenfor.

Bare halvparten blinker riktig i rundkjøringa

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer