- Bare seks bilselskaper overlever

Bransjetopper med dystre spådommer.

Publisert
Sist oppdatert

Finanskrisen treffer bilbransjen hardt, og nå kommer bransjefolk selv på banen med spådommer om store strukturelle endringer.

- Innen de neste 24 månedene, vil vi ende opp med en stor amerikansk produsent, en større tysk, en fransk-japansk som kanskje har deler av virksomheten i USA, en i Japan en i Kina og kanskje en europeisk aktør.

Det sa Fiat-gruppens CEO Sergio Marchionne til Automotive News Europe denne uken.

Kun fem "sikre"

Han mener at en bilprodusent må lage mer enn 5,5 millioner biler i året for å overleve. I dag er det kun fem produsenter som ligger på dette nivået:

  • Toyota
  • GM
  • Volkswagen
  • Ford Motor
  • Renault-Nissan

DinSide har tidligere skrevet om at de svenske flaggskipene Saab og Volvo som ikke ser ut til å ri stormen av. Ender det som Fiat-sjefen tror, betyr det at mange flere merker kan forsvinne, eller bli kjøpt opp/slått sammen med andre aktører.

Tviler på amerikanerne

Den snart nyslåtte vinneren av Nobelprisen i økonomi, Paul Krugman (professor ved Princeton-universitetet i USA) tror ikke de tre amerikanske bilgigantene GM, Ford og Chrysler har evne til å overleve på sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer