Barneseter byr på utfordringer

NY UNDERSØKELSE: Hver tredje forelder sliter med å feste barnesetene.

TRYGT FASTSPENT: Slik skal det være. Men langt fra alle foreldre synes det er lett å feste barnet riktig i bilen. Er sikringen for dårlig, kan konsekvensene bli fatale. Foto: ADAC
TRYGT FASTSPENT: Slik skal det være. Men langt fra alle foreldre synes det er lett å feste barnet riktig i bilen. Er sikringen for dårlig, kan konsekvensene bli fatale. Foto: ADAC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre er fortsatt usikre på barneseter. Norske foreldre er flinke til å passe på at barna sitter trygt i bilen, men mange er usikre på om de har festet setet riktig.

Som vi har omtalt tidligere, er dette et område hvor man kan gjøre farlige feil, og ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov på vegne av Codan Forsikring, synes hver tredje forelder det er vanskelig å feste barnesetene riktig.

Her finner du de fem vanligste feilene foreldrene gjør.

Flere usikre kvinner

Av de spurte med barn under syv år, svarte 32 prosent at de synes det var vanskelig eller svært vanskelig å montere bilsetet. Allikevel føler to tredjedeler av de spurte seg helt sikre på at de har festet setet riktig, mens bare to prosent er usikre.

Kvinner synes det er vanskeligere enn menn å montere bilseter. Mens fire av ti kvinner synes det er vanskelige, svarer bare hver fjerde mann det samme.

Men vi vet at når det gjelder bilbeltebruk, viser det seg at menn er de som slurver mest.

Leiebil utfordrende

Hele 22 prosent av foreldrene innrømmer også at det hender barna sitter i forsetet, uten bilstol.


– Særlig på ferie kan det være vanskelig, om man leier bil med et sete man ikke kjenner fra før. De færreste bilutleiefirmaer ønsker å montere setet, da de ikke vil påta seg ansvar. Det blir dermed opp til foreldrene selv å montere setene. Det er viktig å ta seg god tid, og lese bruksanvisningen godt, sier Hanne Steffensen, bilskadesjef i Codan Forsikring.

Plasser beltet riktig

De fleste nye biler leveres i dag med Isofix-system i baksetet, noe som gjør det mye enklere å feste setet skikkelig i bilen. Det er fremdeles viktig å passe på at beltet er plassert rett over barna.

Selv om mange barn forsøker seg på det, skal setebeltet ikke være under armene, og det skal sitte over hoftene

Sjekk vekt og høyde

IKKE SÅ IDYLLISK: Svært mange foreldre opplever virkeligheten som vanskeligere enn denne damen på et reklamebilde for Ford B-Max. Foto: FORD
IKKE SÅ IDYLLISK: Svært mange foreldre opplever virkeligheten som vanskeligere enn denne damen på et reklamebilde for Ford B-Max. Foto: FORD Vis mer


I dag vet alle at det er påbudt å sikre barn i bil. Barn under 135 centimeter eller 36 kilo skal sitte i godkjent barnesikringsutstyr. Selv om de færreste syvåringer er større enn dette, svarer 21 prosent av de spurte at barna sitter på bilpute.

Dette er ikke er godt nok i følge norsk lov.

Hele 22 prosent av foreldrene innrømmer også at det hender barna sitter i forsetet, uten bilstol. I tillegg til å være farlig for barna, kan foreldre som stoppes av politiet få inntil to prikker på førerkortet dersom barn under 15 år ikke er riktig sikret i bil.

Godt sikrede barn, stort sett

De aller fleste foreldrene i undersøkelsen svarer at de enten har barna i forovervendt eller bakovervendt bilsete. Ifølge Trygg Trafikk bør barn sitte så lenge som mulig i bakovervendt bilsete. Helst til de er fire år.

Små barn har større sjanse for å få skader på hode og nakke, ettersom hodet er forholdsvis større enn hos eldre barn og muskulaturen ikke er ferdig utviklet. Med bakovervendt sete får hodet lite etter ingen bakoversleng.

– Vi anbefaler at både barna og bilen tas med til butikken ved kjøp av nytt sete. Da kan man prøve ut om setet passer til barna og bilen, og man kan få dyktig veiledning fra selgerne i butikken, fortsetter Steffensen.

For et drøyt år siden omtalte vi i DinSide en test av barneseter der enkelte modeller ble frarådet.

Nytt sete på forsikringen

Det er helt ok å arve bilseter, men setene bør ikke være eldre enn 4-5 år. Seter som har vært med i en kollisjon skal byttes om det var et barn i stolen under uhellet.

Eneste unntak er om sammenstøtet har skjedd i gangfart, typisk småbulker under parkering og lignende.

– Det er viktig at seter som har vært i en ulykke kasseres. Selv om setet ser helt fint ut, kan det ha tatt skade i uhellet og vil ikke fungere optimalt. Dette dekkes selvsagt av forsikringen, avslutter Steffensen.

Les også: Derfor vil autobrems bli vanlig

Trygg Trafikk har råd til foreldre om sikring av barn i bil, som du bør sjekke ut her.

Codans tips til sikre barn i bil:

• Barn under fire år bør sitte i bakovervendt bilsete
• Husk å stramme beltene godt, de skal sitte stramt over hoftene
• Pass på at barna ikke har beltet under armen
• Sikre deg om at beltet ikke er vridd
• Barn under 140 cm bør ikke sitte i forsetet i bil med kollisjonspute
• Bakovervendte bilseter må ikke stå i forsete med aktiv kollisjonspute
• Les bruksanvisningen nøye før du monterer barnesetet

Slik sikrer foreldre barna (under 7 år)
       
 AlleOslo/Østlandet*SørlandetVestlandetTrøndelag/
  Akershus   Nord-Norge
Forovervendt bilsete52 %55 %67 %61 %40 %37 %
Bakovervendt bilsete47 %45 %44 %55 %50 %39 %
Bilpute21 %18 %16 %9 %21 %39 %
Bare bilbelte2 %---8 %-
Ingen sikring0,4 %--3 %--
*Østlandet unntatt Oslo/Akershus


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer