Barnesikring: Er det trygt å kjøpe brukt?

Barnet må ha barnesete, og du har tre muligheter for å skaffe det. Du kan kjøpe nytt, leie eller kjøpe brukt. Kjøper du nytt så vet du at alt er i orden, men nytt utstyr er dyrt. Er barnet ditt like trygt i et brukt sete?

Barnesikring: Er det trygt å kjøpe brukt?
Publisert

Først og fremst er det viktig å huske på at setet er ikke sikrere enn det du gjør det til. Ethvert sete som kjøpes, selges eller brukes, nytt eller brukt, skal være godkjent på det tidspunktet det ble kjøpt -om det er ti år gammelt eller i dag. Men setet er kun godkjent når det brukes på riktig måte. Det må altså være riktig montert, og seler må benyttes, for at godkjenningsstempelet i hele tatt trår i kraft!

Lovlig

Det er fullt lovlig å selge og kjøpe brukt barnesikringsutstyr, selv om det ikke oppfyller dagens sikkerhetskrav. Ett krav stilles det imidlertid til salg av brukt utstyr, og det er at det skal ha vært godkjent etter de kravene som ble stilt den gang utstyret var nytt. Men bare å vite dette, er for lite til at du kan være sikker på at utstyret vil beskytte barnet best mulig.

Vit forhistorien!

- Man må ikke kjøpe brukt barnesikringsutstyr som man ikke vet forhistorien til, sier informasjonssjef i Trygg Trafikk, Bjørn Lyster.

Du bør være helt sikker på at barnesetet ikke har vært involvert i en ulykke. Det behøver ikke å ha vært så veldig stort sammenstøt før det kan ha påført barnestolen skader, noe som gjør at den ikke er sikker lengere. Skaden behøver ikke nødvendigvis å være synlig for at den kan forringe setets egenskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.