Jeep Avenger Årets Bil

Barsk og billig

Den er Årets Bil i Europa 2023. Snart er elektriske Jeep Avenger på plass i Norge. Den bør bli en suksess.

ÅRETS BIL: Jeep Avenger er kåret til Årets Bil i Europa 2023. Tidligere har Jeep vært bilen for noen få entusiaster i Norge, nå kan den bli en bil for mange. Den er barsk å se på og får en god pris. Foto: Jeep
ÅRETS BIL: Jeep Avenger er kåret til Årets Bil i Europa 2023. Tidligere har Jeep vært bilen for noen få entusiaster i Norge, nå kan den bli en bil for mange. Den er barsk å se på og får en god pris. Foto: Jeep Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeep er ett av verdens beste varemerker når det gjelder biler med firehjulstrekk. I Norge har de aldri hatt suksess. Noen entusiaster har riktignok vært lojale, men ellers har Jeep blitt sett på som ganske dyr og ikke blant de mest pålitelige.

Dette blir det en forandring på nå. I den prestisjefylte kåringen av Årets Bil i Europa i år, var VW ID.Buzz en klar favoritt. For de 56 ledende motor-journalistene i juryen, falt valget imidlertid på Jeep Avenger. Vi har kjørt bilen og vår spådom er at dette kan bli en lenge etterlengtet suksess for det amerikanske bilmerket. Men amerikansk og amerikansk; akkurat denne bilen skal Jeep bygge i Polen.

Det er flere grunner til at Avenger kan bli en suksess. Fabrikken har tatt mål av seg til å videreføre det barske imaget som i alle år har vært varemerket til Jeep. Avenger har fått et utseende som er en terrengbil verdig.

EKTE SUV: Til tross for at den ikke kommer med firehjulstrekk, fortjener Jeep Avenger absolutt betegnelsen SUV: Bakkeklaringen er høy og tekniske hjelpemidler skal sørge for både godt grep og enkel nedkjøring i bratte bakker.
EKTE SUV: Til tross for at den ikke kommer med firehjulstrekk, fortjener Jeep Avenger absolutt betegnelsen SUV: Bakkeklaringen er høy og tekniske hjelpemidler skal sørge for både godt grep og enkel nedkjøring i bratte bakker. Vis mer

God pris

I tillegg får Avenger en svært god pris. Den rimeligste utgaven koster fra 339 900 kroner, den dyreste 388 000 kroner. Teknologien er lik. Forskjellen ligger i utstyret.

Det er likevel en viktig ting som mangler: Varemerket til Jeep har alltid vært firehjulstrekk. Avenger trekker bare på hjulene foran.

Som et plaster på såret, får du en bakkeklaring på hele 20 centimeter og Select-Terrain. Det betyr at du ut i fra underlaget du kjører på kan velge modus (snow, mud, sand), som gjør at grepet på drivhjulene skal bli best mulig.

Dette hjelper en god del på dårlige veier og på glatt underlag, men kan ikke sammenliknes med firehjulstrekk.

400 kilometer rekkevidde

Allerede fra billigste utgave får du også en såkalt Hill Descent Control, som hjelper deg med de bratte, glatte bakkene uten at grepet glipper.

FÅ KONKURRENTER: Jeep Avenger er en ekte SUV med en pris som starter under 350 000 kroner. Den har ikke mange konkurrenter. Foto: Jeep
FÅ KONKURRENTER: Jeep Avenger er en ekte SUV med en pris som starter under 350 000 kroner. Den har ikke mange konkurrenter. Foto: Jeep Vis mer

Mye av teknologien i Avenger kjenner vi fra før. Det er den samme som blant annet Opel Mokka-e og Peugeot e-2008 er bygget på. Batteripakken er på 54 kWt, men på grunn av at dette er en liten (4,08 meter) og relativt lett bil (egenvekt 1563 kilo), er rekkevidden målt til 400 kilometer i WLTP-testen.

Bilen kan hurtiglades med 100 kW. Til Norge kommer alle bilene med varmepumpe-teknologi, som bidrar til lavere strømforbruk under kjøring på vinterføre.

Gode kjøreegenskaper

Motoren er på 156 hester med et dreiemoment på 260 newtonmeter. Dette er godt nok til at bilen føles kvikk i akselerasjoner. På grunn av den høye bakkeklaringen og lange fjæringsveien, skulle man tro at Avenger kunne krenge og bli litt ustabil på svingete veier. Slik er det ikke.

Jeep har sørget for å stramme opp understellet for å unngå akkurat dette. Foreløpig har vi bare kjørt bilen på asfaltveier. Opplevelsen bak rattet er overraskende komfortabel og god.

Tidligere har vi imidlertid kjørt Peugeot e-2008, med den samme teknologien, i en tøff vintertest.

AMERIKANER FRA POLEN: Amerikanske Jeep skal bygge Avenger på en fabrikk i Polen. Mye av teknikken i bilen er kjent fra Opel Mokka-e og Peugeot e-2008, men denne har fått høyere bakkeklaring. Foto: Rune Korsvoll
AMERIKANER FRA POLEN: Amerikanske Jeep skal bygge Avenger på en fabrikk i Polen. Mye av teknikken i bilen er kjent fra Opel Mokka-e og Peugeot e-2008, men denne har fått høyere bakkeklaring. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Lavt forbruk i kulde

Det ble en positiv overraskelse: «I kritiske situasjoner på glatt vei oppfører bilen seg sikkert. I tillegg er varmeapparatet godt. Bilen har det nest laveste strømforbruket av alle i kulde. Det som begrenser rekkevidden er først og fremst størrelsen på batteriet. Lyset og bremsene trekker litt ned, men helhetsinntrykket på vinterføre er klart positivt – uavhengig av temperatur», var vår konklusjon etter testen. Vi går ut i fra at mye av dette kan overføres til Jeep Avenger.

Til Norge før sommeren

Avenger er som nevnt en relativt liten bil. For en familie med flere barn, er den nok i minste laget. Romfølelsen er imidlertid overraskende god, og plassen bak rattet har vi ingen ting å utsette på. I bagasjerommet på 355 liter får du med det mest nødvendige. Nyttelasten på 490 kilo er høyere enn på mange av de store elbilene på markedet.

Ett minus som kan få menge til å droppe denne bilen, er at den ikke kan trekke tilhenger.

De første bilene kommer til Norge før sommeren.

Tekniske data Jeep Avenger

Pris fra ca. kr339 900,-
Lengde/bredde/høyde cm4,08/1,78/1,53
Egenvekt kg1563
Nyttelast kg490
Bagasjerom lit.355
Tilhengervekt kgIkke tilhenger
Motor kW/HK115/156
Dreiemoment NM260
Aks 0-100 km/t sek.9,0
Toppfart km/t150
Batteri kWt54,0
Rekkevidde km404
Oppgitt forbruk kWt per 100 km12,5
Maks. ladehastighet kW100
DrivhjulTohjulstrekk
Fabrikkgaranti år/km5/ 100 000
Batterigaranti8/160 000

Kilde: Importøren

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer