Båtbransjen – Lurer kunden og bryter loven

Båtbransjen opererer ofte med såkalte pakkepriser når de skal selge deg en båt. I prislisten kan du lese hvor mye du sparer i forhold til veiledende pris. Men ofte er den veiledende prisen en ren bløff. – Ulovlig markedsføring, slår Forbrukerombudet fast.

Kanskje følte du deg både stolt og lur da du forlot forhandleren med splitter ny skjærgårdsjeep på tilhengeren: For ikke bare var du blitt nybakt båteier, men du oppnådde også en svært god pris. Trodde du.

Du sparer… ingenting

”Du sparer” sto det på prislisten. Differansen mellom veiledende pris og pakkepris var da heller ikke på så rent få tusenlapper. Men hva hjelper det når veiledende pris i beste fall er villedende.

- Motorimportøren, som fastsetter pakkeprisen, regner seg frem til en markedspris. Deretter legger han på en pen slant, og kaller prisen veiledende. Det tillagte trekkes så vekk igjen, og plutselig har kunden fått et svært godt tilbud. I hvert fall på papiret, fastslår en kilde innenfor bransjen overfor DinSide.

Flere aktører DinSide har vært i kontakt med bekrefter påstanden om triksing med veiledende priser. Og at denne ukulturen heller er regelen enn unntaket. Men ingen av kildene ønsker å stå frem av frykt for reaksjoner fra kolleger.

Ulovlig

Forbrukerombudet slår fast at denne praksisen rett og slett er ulovlig:

- Dersom veiledende pris skal brukes som sammenligningsgrunnlag i markedsføringen må en ikke uvesentlig del av omsetningen skje til veiledende priser, forteller Berit Isaksen, rådgiver i Forbrukerombudet. Og med en ”ikke uvesentlig del” mener hun minst en tredjedel av den totale omsetningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer