Båtene synker

Båtkjøp er ikke lenger et vinn-vinn-prosjekt.

Båtmarkedet har nedgangstid i år, men hvis du holder båten vedlike kan det hjelpe salget. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Båtmarkedet har nedgangstid i år, men hvis du holder båten vedlike kan det hjelpe salget. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For noen år siden kunne man være heldig og opprettholde verdien av båten. Nå er det mange båter til salgs, etter toppåret 2007, og alle de nye båtene presser prisene på de gamle ned. Omskiftninger i båtmarkedet er ikke dumt. Oppgangstider gir bremsing, det er i hvert fall min oppfatning, sier Arild Jacobsen, som eier og driver Båtmegleren, nå på seilferie.

Jacobsen har lagt merke til at flere båtbutikker har hatt tilbudsannonser i det siste. Når det er mange båter på lager som nå, så presses prisen ned.

- Det er nedgang i salget av brukte båter nå, men nedgangen er i ferd med å flate ut. Spesielt når det gjelder store båter med motor. Seilbåter er mer stabile i pris, det kan ha med drivstoffprisene å gjøre, sier Jacobsen.

Pene båter holder

- Det avhenger fullstendig av båten hvor mye man får for den, pent holdte båter holder i prisen. Når det har gått ti år, ser man om båten er godt holdt. Er den ikke det, kan man tape penger på den, sier Jacobsen.

Faktorer som kan unngå tap, er blant annet oppdatert elektronisk utstyr, dokumentert jevnlig service på motoren, at man tar opp båten hvert år og behandler og steller den under. Å ta vare på interiøet er også lurt, man bør behandle mahogni og teak, hvis man har det i innredningen, og putene har godt av å skiftes ut hvis de er slitte. Slike forbedringer kan gjøre båten mer attraktiv for en potensiell kjøper.

- Ta utgangspunkt i at kjøper ikke er interessert i å jobbe mye med båten. Det omvendte gjelder hvis du skal kjøpe, for da kan du betale mindre hvis du har mulighet til å utbedre ting selv, sier Jacobsen.

Les når du bør selge

- Det er gunstig å selge om våren, rundt februar, mars og april. Og båten kan godt stå på land, det har sjelden noe å si for salget. Hvis man kjøper sent på høsten, og den fremdeles ligger på vannet, da er det mer rom for å diskutere pris, sier Jacobsen.

Permitterer ansatte

Det er dårlige tider for båtfabrikantene, melder Leif Bergaas i Askeladden til Dagens Næringsliv. Båtprodusenten Askeladden tror båtsalget vil synke med 25 prosent i år.

Båtprodusenten Windy har permittert 29 ansatte og Joda Industrier har permittert halvparten av de ansatte.

Daglig leder i Joda Industrier sier til Dagens Næringsliv at han mener grunnen til nedgangen kan være den sterke norske krona, stigende rente og økt båtimport.

Slik kutter du utgiftene i forbindelse med renteøkningen

Selgerne merker nedgangen

- Båtslaget har sunket i år. Både nytt og brukt har sunket med rundt 15-20 prosent. Nedgangen har gått utover både prisen på båtene og salget av båtene, den siste båten vi solgte gikk for 150.000 under det vanlige nivået, 1,5 million, sier Leif Johansen, daglig leder i Norgesbåt AS i Sarpsborg.

Johansen opplever at båtene som er i prisklassen fra 500.000 til 1 million har gått ned 10-15 prosent i år, og at de eldste båtene taper mest fortjeneste om dagen. Men han legger til at media også kan ha effekt på markedet, og kan skremme kunder unødvendig.

- Hvis man vedlikeholder båten, både skrog, understell og motor, kan man selv påvirke prisen i positiv retning. Dokumentér at det tekniske er i orden, er båten et halvvrak er ikke det noe godt salgstriks, sier Johansen.

- Tidligere var det ikke noe problem å selge eldre båter, men oppgangstidene har ført til at mange flere vil ha ny båt. Da går det utover prisene på de gamle, sier Johansen.

Kanskje det er en eldre båtmodell man bør skaffe seg?

Fjoråret var bedre

I fjor kunne det, ifølge Newswire, lønne seg å kjøpe båt som investering.

– Vi ser ofte at prisen har økt når båten omsettes i bruktmarkedet, sa direktør Helge Holth i Elcon/Santander Consumer Bank ifjor. Elcon/Santander bidrar med finansieringsløsninger ved rundt 2000 båtkjøp årlig i Norge.

Prisøkningen ifjor gjaldt spesielt dyre båter, med kjente merkenavn. En velholdt yacht kunne i mange tilfeller selges til en langt høyere sum enn prisen som ny - etter tyve år.

Dinside fikk dessverre ikke tak i Helge Holth fra Elcon/Santander Consumer Bank for en kommentar på årets båtpriser.

Slik var båtprisene ifjor

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer