Båtulykker: Sikkerhet til sjøs

Hvert år drukner flere titalls personer når de ferdes på sjøen. En av 1.000 båter brenner hvert år. Sikkerhet er derfor en viktig del av båtlivets gleder. Når du gjør båten din klar for en ny sesong, bør du samtidig gå over sikkerhetsutstyret.

Både brannslukningsapparat og førstehjelpsutstyr har sin naturlig plass i enhver båt. Hvis ikke kan båtdrømmen i verste fall snu seg til et mareritt.

Pulverapparat

Er båten din lenger enn ti meter, har innenbordsmotor eller utenbordsmotor som yter mer en 35 hestekrefter, vil forsikringsselskapet krever at du har et brannslukkingsapparat ombord. Apparatet må være på minst tre kilo. Vær imidlertid klar over at minimumskravet faktisk også er et minimum av hva du trenger i kampen mot flammene: Har du brukt et brannslukkingsapparat vet du at tre kilo slett ikke er mye. Derfor skader det ikke å ha det dobbelte. Har du større båt kan det også være forsikringsselskapet krever at du har et større apparat.

Har du allerede et godt brannslukkingsapparat om bord bør du selvfølgelig sjekke manometeret -- måleren som kontinuerlig sjekker trykket i brannslukkingsapparatets gassflaske. Ligger nålen på grønt område indikerer dette på at apparatet har nok trykk. Rødt betyr skift apparat.

Et brannslukkingsapparat trenger lite vedlikehold. Det kan allikevel være lurt å snu apparatet på hodet, eller riste det litt fra tid til annen. Dette for at ikke pulveret skal klumpe seg inne i apparatet, noe som kan skje i forbindelse med at båten har stått rolig på land en hel vinter. Hører du ikke pulveret når du rister apparatet er det trolig dette som har skjedd. Hva gjør du da? Kaster det og kjøper nytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer