Toyota Camry hybrid prøvekjørt

Behagelig mye for pengene

Vi gjenoppdager det sjarmerende med en stor, komfortabel og stillegående sedan - som dessuten kan vise seg å være et økonomisk ganske smart kjøp.

STORKAR: Med flunkende nye Camry er Toyota på markedet med en real storbil, som skal konkurrere med biler som VW Passat og Ford Mondeo. Det er nærliggende å lure på om de potensielle kundene for en slik bil er en utdøende rase, men importøren har tro på at denne bilen fortsatt har livets rett. Og den har, for visse kundegrupper, utvilsomt en del for seg, har vi funnet ut. Foto: Knut Moberg
STORKAR: Med flunkende nye Camry er Toyota på markedet med en real storbil, som skal konkurrere med biler som VW Passat og Ford Mondeo. Det er nærliggende å lure på om de potensielle kundene for en slik bil er en utdøende rase, men importøren har tro på at denne bilen fortsatt har livets rett. Og den har, for visse kundegrupper, utvilsomt en del for seg, har vi funnet ut. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først var det det gode, gamle Corolla-navnet som dukket opp igjen i forbindelse med erstatteren til den trauste Auris. Og nå kommer sannelig også Toyota Camry tilbake til Norge.

Mange av den litt eldre garde vil huske den store og romslige Toyota-en som solgte i bøtter og spann i Norge under jappetiden – det ble solgt 5.500 Camry i 1987 alene, og den var lenge en av favorittene i den øvre mellomklassen. I alt 26.000 eksemplarer av modellen fikk Toyota avsetning for her i landet.

KLASSISK ELEGANT: Toyotas nytolkning av den klassiske sedanen synes vi er riktig så stilfull. Den forteller også en hel del om bilens karakter: Behersket kraftfull, sikker, stille av vesen og behagelig godmodig. Foto: Knut Moberg
KLASSISK ELEGANT: Toyotas nytolkning av den klassiske sedanen synes vi er riktig så stilfull. Den forteller også en hel del om bilens karakter: Behersket kraftfull, sikker, stille av vesen og behagelig godmodig. Foto: Knut Moberg Vis mer

Suksessen som ble borte

Da vi i 2004 annonserte at det var over og ut for den tidligere så populære modellen, kunne vi fortelle at salget hadde sunket til under en tidel, ti år etter toppåret 1987, og det siste året ble det registrert kun 95 biler – til tross for at det dreide seg om en ny generasjon.

Siden den gang har vi opplevd dieselboom og -sprekk, og at de tidligere så populære mellom-klassebilene i stadig større grad har måttet vike for SUV-er i salgs-statistikken. Men nå er diesel en falmet stjerne og det er elektrisk og hybrid som gjelder. Selv når det dreier seg om sedankarosseri, som etterspørselen etter Tesla Model 3 har vist.

SKIKKELIG BIL ANNO 2019: For 30 år siden var det slik en «ordentlig bil» skulle se ut. Og Camry er unektelig, den dag i dag, harmonisk i sine proporsjoner. Foto: Knut Moberg
SKIKKELIG BIL ANNO 2019: For 30 år siden var det slik en «ordentlig bil» skulle se ut. Og Camry er unektelig, den dag i dag, harmonisk i sine proporsjoner. Foto: Knut Moberg Vis mer

Bestselger i USA

Fra 2004 og frem til i dag har derfor Camry vært forbeholdt mer bensin-sedan-orienterte markeder, i sær det amerikanske. I USA (der den også produseres for lokalmarkedet), har Camry fortsatt kjempesuksess med en førsteplass på statistikken over det de der kaller «cars», altså personbiler unntatt pick-uper og SUV-er. Modellen er en av tidenes mest solgte og det er produsert 19 millioner av dem.

Det er altså 15 år siden sist Toyota solgte sin store sedan, Camry, i Norge. Vi hadde testet den og påpekt hvor anonym og kjedelig den så ut. Men vi la også til :

«... det betyr på ingen måte at Camry 2.2 med automatgir er noen dårlig bil. Camry er nemlig både stor, rommelig og komfortabel. Fire passasjerer kan formelig boltre seg i en Camry, og takket være det lave støynivået i kupeen kan man kommunisere uten å slite ut stemmebåndene.»

Det er nesten som å lese våre egne notater fra vår egen prøvekjøring, som vi nylig gjennomførte på varierte veistrekninger av ulik beskaffenhet, med unntak at vi kan bytte ut «2.2 med automatgir» med «hybriddrivlinje og trinnløs kraftoverføring».

Den nye 2019-modellen er altså 8. generasjon Camry siden 1982 og det dreier seg fortsatt om en stor sedan. Med sine nesten 490 centimeter i lengden overgår den de fleste i den øvre mellomklassen og er nesten like stor som en BMW 5-serie. Som vi skal se er den imidlertid priset godt under en tilsvarende BMW 3-serie, uten sammenligning for øvrig …

STRIPER: Fronten kjennetegnes, inkludert lyktene, ved lamelldesignen. Foto: Knut Moberg
STRIPER: Fronten kjennetegnes, inkludert lyktene, ved lamelldesignen. Foto: Knut Moberg Vis mer

Moderne konstruksjon

En god nyhet er at nykommeren er basert på den globale plattformen Toyota introduserte i 2015 - TNGA (Toyota New Global Architecture), som vi opplevde første gang med dagens generasjon Prius. Det er storbil-versjonen av plattformen, GAK, vi har med å gjøre her, som i Toyota RAV4 og Lexus ES.

Den nye arkitekturen har medført en stivere og mer hensiktsmessig konstruert grunnstruktur, med blant annet lavere tyngdepunkt og mulighet for mer fleksibel utnyttelse av interiøret som resultat. Den mest merkbare positive effekten vi har merket ved tidligere anledninger, og som går igjen med Camry, er bedre kjøreegenskaper.

Utseendemessig har vi med pen, konservativ og klassisk sedandesign å gjøre – med unntak av fronten. Denne alene gjør at bilen vil bli gjenkjennelig i trafikken, med sin svære grill nedenfor skarpt designede hovedlykter (LED standard), bundet sammen med en smal øvre grill som omslutter Toyota-logoen i midten. Fronten domineres av lamelldesign i hele bilens bredde. Linjeføringen ellers finner vi harmonisk og ganske stilig, for å være ærlig.

VEKKER IKKE OPPSIKT: Dette vil nok bli et langt vanligere syn i andre markeder enn det norske, men noen vil vi få se her også. Foto: Knut Moberg
VEKKER IKKE OPPSIKT: Dette vil nok bli et langt vanligere syn i andre markeder enn det norske, men noen vil vi få se her også. Foto: Knut Moberg Vis mer

Romslig sedan

Lang bil med sjenerøs akselavstand, på 282,5 centimeter, bør bety god innvendig plass, og i så måte skuffer ikke Camry. Uten å ha like gedigen plass i baksetene som i Skoda Superb, er den i klassetoppen på det meste.

Også bak er det god plass for voksne, selv om takhøyden kan bli snau hvis man er 1,90 eller høyere. Bagasjerommet er romslig og dypt – batteripakken er under baksetet og stjeler ikke plass her (men er med på å forklare hvorfor det ikke er mer takhøyde bak).

500 liter er tilgjengelig hvis man har en versjon med mulighet for å justere vinkelen på bakseteryggen; ellers 524 liter.

STORT OG PRAKTISK: 500 liter sluker bagasjerommet i testbilen. Foto: Knut Moberg
STORT OG PRAKTISK: 500 liter sluker bagasjerommet i testbilen. Foto: Knut Moberg Vis mer

Setene er godt designet – skinn er standard – og gir tilstrekkelig støtte, selv om vi hadde ønsket oss muligheten til å tilpasse sitteputens lengde.

Justeringsmulighetene er blitt bedre enn vi husker fra tidligere Toyota-modeller, både for seter og for ratt. Noen vil kanskje ønske å kunne senke førersetet enda mer, men å gjøre noe problem ut av det ville være å være særdeles kravstor.

Når det gjelder det praktiske, hadde det selvsagt vært å foretrekke å ha en kombiluke bak, i stedet for det separate koffertlokket. Den rene sedanløsningen har imidlertid noen fordeler angående karosseri-strukturens stivhet og lydnivået i interiøret.

MYKT: Setene er myke i stoppen, men ikke overdrevet. Vi sitter godt, og takket være den nye plattformen gis det nå tilstrekkelig med justeringsmuligheter til at de fleste kan finne en passende sitteposisjon. Eneste lille minus: Lengden på sitteputen kan ikke justeres på noen versjon. Foto: Knut Moberg
MYKT: Setene er myke i stoppen, men ikke overdrevet. Vi sitter godt, og takket være den nye plattformen gis det nå tilstrekkelig med justeringsmuligheter til at de fleste kan finne en passende sitteposisjon. Eneste lille minus: Lengden på sitteputen kan ikke justeres på noen versjon. Foto: Knut Moberg Vis mer

Interiøret på godt og mindre godt

Førermiljøet er like konservativt designet som bilens ytre, men det er ikke nødvendigvis av det onde. Det meste av betjening finnes der man forventer å finne det. Man kan rynke på nesen over analoge instrumenter, men de er i det minste tydelige og lette å lese, noe som ikke alltid er tilfellet med en del av de digitale instrumentpanel-løsningene. Mellom dem er dessuten den store infoskjermen på syv tommer både informativ og tydelig.

Materialkvaliteten og kvalitetsfølelsen er helt akseptabel på dette nivået og står ikke tilbake for det vi finner i andre storbiler, som Opel Insignia, Ford Mondeo og Renault Talisman - selv om VW Passat fortsatt er mer gjennomført på dette planet. Myke overflater og pent utført detaljarbeid hever inntrykket godt over det vi husker fra Toyota-er fra noen år tilbake.

Gammeldags infotainment

Derimot skuffer Camry på multimedia-siden. Skjermen på syv tommer, som er standard, (åtte tommer i testbilen), med begrenset oppløsning, bærer preg av å være forrige generasjon. Dette særlig tatt i betraktning av at vi så, da vi kjørte Lexus ES - premium-«fetteren» til Camry - at Toyota-konsernet har tilgang til tidsriktig teknologi på dette området.

Enn så lenge er denne altså åpenbart forbeholdt Lexus – Toyota RAV4 er foreløpig også belemret med denne aldrende teknologien. Ei heller kan smarttelefonen integreres via Apple CarPlay eller Android Auto, noe det visstnok skal bøtes på, med tid og stunder.

Positivt er imidlertid at mye utstyr er standard, som vi skal se lenger ned.

FORUTSIGBART: Det er ingenting oppsiktsvekkende eller spesielt moderne ved interiøret i Camry. Men layouten av førermiljøet er bra og multifunksjonsrattet er praktisk i bruk, men multimedieopplegg/skjerm er skuffende gammeldags - noe som skiller den klart fra Lexus-fetteren ES. Foto: Knut Moberg
FORUTSIGBART: Det er ingenting oppsiktsvekkende eller spesielt moderne ved interiøret i Camry. Men layouten av førermiljøet er bra og multifunksjonsrattet er praktisk i bruk, men multimedieopplegg/skjerm er skuffende gammeldags - noe som skiller den klart fra Lexus-fetteren ES. Foto: Knut Moberg Vis mer
TIL SAMMENLIGNING: Førermiljøet i Lexus ES, en bil som deler plattform med Toyota Camry. Det er særlig på multimedie-fronten Lexus ligger et hestehode foran - men ES koster over 100.000 kroner mer. Foto: Knut Moberg
TIL SAMMENLIGNING: Førermiljøet i Lexus ES, en bil som deler plattform med Toyota Camry. Det er særlig på multimedie-fronten Lexus ligger et hestehode foran - men ES koster over 100.000 kroner mer. Foto: Knut Moberg Vis mer

4. generasjon hybrid

Teknologien er velkjent og velprøvd, men oppgradert med en rekke forbedringer. Bensinmotor pluss elmotor samarbeider for en mest mulig effektiv fremdrift, og man kan velge mellom kjøreprogrammene Normal - der forholdet ytelser/ drivstoffeffektivitet optimeres, Eco, der drivstoffeffektivitet får prioritet over ytelsene, og det noe misvisende Sport, der ytelsene får prioritet på bekostning av drivstofføkonomien.

Oppstart foregår lydløst idet hybrid-drivlinjen igangsettes. Dette er fjerde generasjon, den samme som nylig ble introdusert i nye RAV4. Den består av en elektrisk drivenhet som bistår bensinmotoren, som er en firesylindret 2,5-liter.

Som vanlig på denne typen drivlinje fungerer forbrenningsmotoren med såkalt Atkinson-syklus, som går ut på at inntaksventilene stenges sent i syklusen og forsinker kompresjonen, hvorav det skal bli mindre varmetap og mer effektiv forbrenning. Effekttapet det medfører, kompenserer den elektriske motoren for.

Bensinmotoren yter 178 hestekrefter og 221 newtonmeter, mens elektro-enheten kan produsere opptil 120 hester og 202 newtonmeter. Maksimal kombinert effekt, såkalt systemeffekt, er 218 hestekrefter, det samme som i RAV4 med forhjulsdrift. TNGA-plattformen er for øvrig fleksibel og med en ekstra elmotor bak, oppnås firehjulsdrift på RAV4 (noe også Toyota Prius nå blir tilgodesett med). Det er imidlertid ikke snakk om noen 4x4-løsning for Camry i skrivende stund.

TAXI-PLASS: Baksetepassasjerene i Camry er tilgodesett med gode plassforhold. Bare de over 1,90 vil stusse i taket. Foto: Knut Moberg
TAXI-PLASS: Baksetepassasjerene i Camry er tilgodesett med gode plassforhold. Bare de over 1,90 vil stusse i taket. Foto: Knut Moberg Vis mer

«Tilstrekkelig rask»

Det er tilstrekkelig med krefter og maksimalt dreiemoment er tilgjengelig i det meste av det øvre mellomregisteret. 0-100 km/t på 8,2 sekunder er mest av akademisk interesse, men forteller at bilen er tålelig rask. Toppfarten på 180 kilometer i timen vil imidlertid ikke gjøre den til noen venstrefil-champion på Autobahn i Tyskland.

Som vanlig er det en trinnløs transmisjon via planetgir (e-CVT), som overfører kreftene til forhjulene. Denne løsningen er fornuftig både med hensyn til driftssikkerhet og begrenset energitap og, selv om dette aldri har vært noen motorjournalistenes favoritt, er den utvilsomt forbedret sammenlignet med tidligere generasjoner.

De programmerte trinnene gjør at man – om man bruker gasspedalen med omhu – kan lures til å tro at den virkelig girer, men det gir en ganske kunstig følelse. Det har ellers lite for seg å tråkke «klampen i bånn», det blir det protesterende ulyd av. Men det er krefter nok til at det sjelden er nødvendig å belaste drivlinjen maksimalt, og under normal kjøring oppleves fremdriften uanstrengt behagelig, uten rykk og napp.

ØKONOMISK: Drivlinjeløsningen til Toyota burde sørge for lave driftskostnader. Camry er utstyrt med 4. generasjon hybrid drivlinje fra produsenten. Foto: Knut Moberg
ØKONOMISK: Drivlinjeløsningen til Toyota burde sørge for lave driftskostnader. Camry er utstyrt med 4. generasjon hybrid drivlinje fra produsenten. Foto: Knut Moberg Vis mer

Komfort og kjøreegenskaper: Bestått!

Nettopp ordet behagelig er nøkkel for å forstå det som kan gjøre Camry attraktiv. Den store sedanen er romslig, men gjør ikke mer av seg enn nødvendig og oppleves både lettkjørt og overraskende smidig i trafikken.

TNGA-arkitekturen i denne GAK-versjonen har fordeler, både når det gjelder karosseristivhet og vektfordeling. Understellet er passe stramt og hjuloppheng og demping godt avpasset bilens formål og funksjon – med andre ord: Camry er en komfortabel bil.

Samtidig kan den også presses i svingene, uten at det oppstår unoter. Styringen er presis og rimelig direkte, selv om den ikke formidler stort av det som foregår nede på veien.

Lydnivået er stort sett behersket, og når man kommer opp i relativt høy hastighet gjør fraværet av motorstøy at man legger merke til andre lydkilder som rullestøy og vindsus. Hvordan bilen blir angående hjulstøy, på norsk asfalt, gjenstår å se. Vindsus oppleves i noen grad bare over 100 kilometer i timen. Vårt inntrykk er at bilen er hakket mer stillegående jevnt over, enn hva konkurrentene er.

BEHAGELIG: Toyota Camry er komfortabel og lettkjørt. Og siden Avensis' tid har Toyota fått dreis på både styring og kjøreegenskaper. Foto: Knut Moberg
BEHAGELIG: Toyota Camry er komfortabel og lettkjørt. Og siden Avensis' tid har Toyota fått dreis på både styring og kjøreegenskaper. Foto: Knut Moberg Vis mer

Mye for pengene

Så til prisen. Og den er det ikke noe å si på. For 430.000 kroner får du en greit utstyrt bil i utførelse Executive. Standard er for eksempel LED hovedlys, skinninteriøret, de elektrisk justerbare setene inkludert korsryggstøtte, nedfellbare bakseterygger i to deler (60/40), LED-belysning i midtkonsollen, parkeringssensor og ryggekamera og den tidsmessig omfattende Safety Sense-suiten med sikkerhetssystemer (kollisjonsvern med fotgjengergjenkjenning, fartsholder (Cruise control) for alle hastigheter og filskiftvarsling med styreassistanse.

Toyota forventer imidlertid at et stort flertall kunder vil velge å grave litt dypere i lommene og gå for nivået Premium, som bare koster 20.000 kroner mer. Med prislappen 450.000 kommer nemlig, utover det som er standard, elektrisk justering av rattet, 18-tommers lettmetallfelger (17-tommere er standard), LED på alle lamper – også tåkelys – 8-tommers skjerm, trådløs mobillading i konsollen, navigasjon og utvidet Safety Sense – med filskiftassistent, blindsonevarsling og krysstrafikkvarsling.

Toppnivået Platinum (Pris 475.700 kroner), er for dem som på død og liv skal ha alt – eller ønsker en premium-opplevelse for baksetepassasjerene.

Som økonomisk løsning for taxi eller utleietjenester av bil med sjåfør, vil for eksempel dette være midt i blinken.

STILIG: Allerede fra utstyrsnivået Premium (449.800 kr), er 18-tommere standard. Foto: Knut Moberg
STILIG: Allerede fra utstyrsnivået Premium (449.800 kr), er 18-tommere standard. Foto: Knut Moberg Vis mer

Her snakker vi om solskjerm i bakvindu, solskjermer i sidevinduene bak (mørke ruter er standard), 3-soners klimaanlegg i stedet for 2-soners, elektrisk justering av bakseteryggen, samt tre justerbare hodestøtter bak, midtarmlene bak med berøringsskjerm og koppholdere – med lokk – og, ikke minst, JBL-lydsystem med ni høyttalere og head-up display på 10,6 tommer.

Særlig dette siste satte vi pris på i testbilen – dessverre kan det ikke velges separat – man må ta hele Platinum-pakken for å få det.

Testresultat

Toyota Camry Hybrid

Behersket kraftfull, sikker, stille av vesen og behagelig godmodig

Romslig og komfortabel, gode kjøreegenskaper og styring, godt utstyrt til en hyggelig pris

Helt utenfor dagens mainstream-marked, ingen stasjonsvogn, firehjulsdrift eller annet drivlinjevalg.

Moderat ambisiøs importør

Toyota-importøren har som mål å selge 400 biler i løpet av 2019 og regner med at åtte av ti vil velge Premium-graden – som utvilsomt gir optimalt mye bil for de 450.000 kronene – mens de øvrige 20 prosentene vil fordele seg likt på innstegsversjonen og Platinum-utgaven.

Det er klart – nye Camry er en god bil, men langt fra en bil som passer for alle. Den er relativt fjern fra trendene som i dag dominerer i bilmarkedet vårt.

Likevel vil vi tro en del bilkjøpere ville bli positivt overrasket over opplevelsen av en stor, temmelig stillegående og komfortabel bil med god plass og sannsynligvis god driftsøkonomi. Det hele til en ganske hyggelig pris, når man ser på totalpakken man får.

Toyota Camry burde oppdages av flere!

Tekniske data

Toyota Camry hybrid
Bensinmotor:R4, 2487 ccm
Transmisjon:E-CVT
Drivstoff:Bensin/el
Effekt v. o/min:177 hk/5700
Moment v. o/min:221 Nm/3600-5200
Elmotor:AC synkron, permanent magnet
Effekt:120 hk
Dreiemoment:202 Nm
Samlet effekt:218 hk
0-100 km/t:8,3 sek.
Toppfart:180 km/t
Forbruk:0,43-0,44 l/mil
CO2:98 g/km (119 g WLTP)
Vekt:1595-1660 kg
L/B/H:489/184/145 cm
Bakkeklaring:14,5 cm
Akselavstand:283
Dekk, standard:215/55-17
Tankvolum:50 l
Tilhengervekt:-
Bagasjerom:500/524 *) l
Pris fra kr.429.800
Pris testbil, kr.475.700
*) 500 med individuelt justerbare seterygger

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer