Behold piggdekkene på!

Ifølge loven skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag. I år blir det tidligere enn snøen har forsvunnet mange steder.

Publisert
Sist oppdatert
...bøter ikke vil deles ut før det er hevet over en hver tvil at bruken er ubegrunnet. En fjelltur i helgen er god nok grunn.


Ettersom fristen for hvor lenge man kan kjøre med piggdekk følger påsken, og dermed er bevegelig, har den tidlige påsken i år ført til at det i mange tilfeller ikke vil være forsvarlig å følge lovens påbud. Første mandag etter 2. påskedag er i år nemlig allerede den 31. mars, og snøen ligger fortsatt rimelig tungt mange steder i landet.

Unntak

Slik kan det gå dersom du kjører på sommerdekk før veiene har blitt skikkelig bare
Slik kan det gå dersom du kjører på sommerdekk før veiene har blitt skikkelig bare Vis mer
Vinterkjøring krever skikkelig fottøy
Vinterkjøring krever skikkelig fottøy Vis mer
Se lenken i bunn av artikkelen for tips til hjulskift
Se lenken i bunn av artikkelen for tips til hjulskift Vis mer


Det betyr at unntak fra loven må gjøres, unntatt i de tre nordligste fylkene hvor grensen alltid er 1. mai, slik det også åpnes for i tilfeller hvor vær- og føreforhold tilsier det. Dermed kan man trygt kjøre med piggdekk også litt ut i april dersom det er nødvendig, uten å legge seg ut med trafikkpolitiet.

- Vi tar ikke dette så alvorlig og vi kommer ikke til å håndheve denne regelen på en god stund, sier UP-sjef Reidar Humlegård.

Høy bøteterskel

Humlegård påpeker at bøter ikke vil deles ut før det er hevet over en hver tvil at bruken er ubegrunnet. En fjelltur i helgen er god nok grunn.

- Den lovfestede fristen for dekkskifte er mest ment for å stoppe de som vil kjøre med piggdekk til langt utpå sommeren for å spare penger til sommerdekk, sier han.

Opp til den enkelte

Dermed er det opp til den enkelte bilisten å avgjøre når det er forsvarlig å bytte til sommerdekk som tross alt er klart å foretrekke når veien faktisk er bar og temperaturen godt på plussiden.

Kun forbud mot pigg, ikke piggfritt

Det er også verdt å påpeke at forbudet kun gjelder piggdekk, og ikke vinterdekk generelt. Dermed kan man i teorien kjøre med piggfrie vinterdekk så lenge man vil. Her skal vi imidlertid også være raske med å skyte inn at slike dekk er sterkt frarådelige på sommerføre ettersom de presterer langt dårligere både på tørr og ikke minst våt asfalt. Så sett sikkerheten høyere enn latskapen og skift så snart forholdene er modne for det.

Sommdekk

Vi minner også om minimum mønsterdybde på sommerdekk som er 1,6 millimeter. I realiteten bør du ha minst det dobbelte av dette blant annet for å sikre deg best mulig mot vannplaning.

Usikker på hvordan du skifter dekk? Vi viser deg her.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer