Utrykningspolitiet

- Bekymringsfullt

Flere ruskjørere enn noen gang ble stoppet på norske veier i fjor. Samtidig ble mange flere tatt med for høy fart i fotoboksene.

DÅRLIG OG BRA: - Tallene er høye, men at vi klarer å stoppe flere rus-kjørere og bøtelegge flere for å ha kjørt for fort, er bra. Det betyr at vi forebygger alvorlige ulykker, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.. Foto: Politiet
DÅRLIG OG BRA: - Tallene er høye, men at vi klarer å stoppe flere rus-kjørere og bøtelegge flere for å ha kjørt for fort, er bra. Det betyr at vi forebygger alvorlige ulykker, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

- Bekymringsfullt. Det er den første kommentaren til assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.

Han sikter til de foreløpige tallene for fartssaker og kjøring i rus i 2022 som nå er klare. Tallene viser nemlig at politiet stopper flere sjåfører påvirket av rus enn noen gang tidligere. Totalt 11 633 førere ble stoppet, en økning på 20 prosent fra året før. Da ble 9 706 stoppet.

- Bra at de blir tatt

Hva som er årsaken til den kraftige økningen, har Larsen en teori om:

- Vi har økt bruken av spytt-tester. Det betyr at vi nå nesten avdekker flere med annen rus enn alkohol. Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er mange som kjører i rus hver dag.

AVSLØRER NARKO-RUS: Politiet har tatt i bruk flere spyttprøver. Nå avslører de nesten like mange i narko- og pillerus som i alko-us. Foto: UP
AVSLØRER NARKO-RUS: Politiet har tatt i bruk flere spyttprøver. Nå avslører de nesten like mange i narko- og pillerus som i alko-us. Foto: UP Vis mer

- Om økningen i fjor betyr at det er flere rus.kjørere nå, eller om det er vi som er blitt bedre til å plukke dem ut, vet vi ikke. Tallet er bekymringsfullt, men samtidig er det bra at vi klarer å stoppe så mange. Det forebygger alvorlige ulykker, sier Larsen.

Mange tatt i fotoboks

Noe særlig bedre er ikke tallene for de som fikk fartsbot i 2022. Hele 201 153 sjåfører fikk bot for å ha kjørt for fort, mot 190 060 året før.

Den største økningen er det i såkalte ATK-saker. Det vil si førere som ble tatt i en fotoboks.

Totalt kjørte 95 349 bilførere for fort forbi en fotoboks, ble knipset og bøtelagt. Dette er en økning på hele 28 prosent.

Forklaringen på denne økningen er først og fremst at flere fotobokser har vært mer aktive enn tidligere år. Det skyldes igjen at politiets ATK-senter har fått økt bemanningen, slik at de har mulighet til å behandle flere saker.

ALVORLIGE ULYKKER: Rus og høy fart er årsaken til mange alvorlige ulykker. VI fortsetter med like mange kontroller i år, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Foto: Politiet
ALVORLIGE ULYKKER: Rus og høy fart er årsaken til mange alvorlige ulykker. VI fortsetter med like mange kontroller i år, sier UP-sjef Knut Smedsrud. Foto: Politiet Vis mer

UP fortsetter

- Rus, fart og uoppmerksomhet er foranledningen til alvorlige ulykker i trafikken, derfor kommer politiet til å fortsette sin kontrollvirksomhet i det nye året, sier UP-sjef Knut Smedsrud.

UP-sjefen understreker samtidig hvor viktig det er at samtlige sjåfører tar ansvar for egen atferd i trafikken.

- Vi er avhengig av at absolutt alle bidrar for å redusere antallet alvorlige trafikkulykker, sier Smedsrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer