Utrykningspolitiet

- Bekymringsfullt

Flere ruskjørere enn noen gang ble stoppet på norske veier i fjor. Samtidig ble mange flere tatt med for høy fart i fotoboksene.

DÅRLIG OG BRA: - Tallene er høye, men at vi klarer å stoppe flere rus-kjørere og bøtelegge flere for å ha kjørt for fort, er bra. Det betyr at vi forebygger alvorlige ulykker, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.. Foto: Politiet
DÅRLIG OG BRA: - Tallene er høye, men at vi klarer å stoppe flere rus-kjørere og bøtelegge flere for å ha kjørt for fort, er bra. Det betyr at vi forebygger alvorlige ulykker, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

- Bekymringsfullt. Det er den første kommentaren til assisterende UP-sjef Roar S. Larsen.

Han sikter til de foreløpige tallene for fartssaker og kjøring i rus i 2022 som nå er klare. Tallene viser nemlig at politiet stopper flere sjåfører påvirket av rus enn noen gang tidligere. Totalt 11 633 førere ble stoppet, en økning på 20 prosent fra året før. Da ble 9 706 stoppet.

- Bra at de blir tatt

Hva som er årsaken til den kraftige økningen, har Larsen en teori om:

- Vi har økt bruken av spytt-tester. Det betyr at vi nå nesten avdekker flere med annen rus enn alkohol. Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er mange som kjører i rus hver dag.

- Om økningen i fjor betyr at det er flere rus.kjørere nå, eller om det er vi som er blitt bedre til å plukke dem ut, vet vi ikke. Tallet er bekymringsfullt, men samtidig er det bra at vi klarer å stoppe så mange. Det forebygger alvorlige ulykker, sier Larsen.

Mange tatt i fotoboks

Noe særlig bedre er ikke tallene for de som fikk fartsbot i 2022. Hele 201 153 sjåfører fikk bot for å ha kjørt for fort, mot 190 060 året før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer