Bengt ble første vinner

Han har vunnet 20.000 svenske kroner i hastighetslotteriet. Men hva i all verden er det?

HASTIGHETSLOTTERIET: Bengt Holmström ble første vinner i et eksperiment der bilister som holder fartsgrensen er med i trekning om belønning. Bildet publisert under Creative Commons Foto: Christian Björnerhag
HASTIGHETSLOTTERIET: Bengt Holmström ble første vinner i et eksperiment der bilister som holder fartsgrensen er med i trekning om belønning. Bildet publisert under Creative Commons Foto: Christian Björnerhag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Stockholm ble et alternativt prosjekt for å få ned farten på veiene testet ut i høst. Gjennom et samarbeid mellom Volkswagen og NTF satser man på belønning som metode, fremfor straff.

Premierer de lovlydige

Slik gjorde de det: En fartsmåler ble montert utenfor en skole i sentrale Stockholm. Målingen ble merket med store, tydelige skilter, og passerende sjåførers fart ble registrert. Deretter kunne de som kjørte lovlydig bli med i en trekning om en solid pengesum. Formålet med eksperimentet var å se om gulrot fungerer bedre enn pisk som fartsholder på veiene.

Og resultatet kan sannsynligvis kalles en suksess.

Ikke rart disse bilistene fikk bot: Se verstingbildene fra Oslo-trafikken

Snittfarten gikk ned

- Med strengere lover kommer vi bare en bit på veien. Derfor ville vi teste en annen angrepsmetode, forklarer administrerende direktør i NTF, Jan Sandberg.

Før utstyret ble montert, holdt bilistene i gjennomsnitt 31,5 km/t i 30-sonen. Under eksperimentet gikk farten ned til 24,7 km/t, altså en reduksjon på omkring 20 prosent. Farten har dessuten holdt seg lavere også etter at eksperimentet ble avsluttet, kan NTF fortelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer