Bensin eller diesel? Hva lønner seg for deg?

Dieselbiler er dyrere enn bensinbiler. På den annen side er moderne dieselmotorer både sterkere og billigere i drift enn sine bensindrikkende slektninger. Dette dilemmaet kompliserer situasjonen for dagens nybilkjøpere.

Publisert
Sist oppdatert

Investeringskostnader versus driftskostnader. Dette er i korthet problemstillingen de fleste nybilkjøpere må forholde seg til. Stadig flere bilmodeller kan nemlig leveres med både bensin- og dieselmotorer.

Dieselmotoren er altså som regel betydelig dyrere i innkjøp. Men fordi dieselmotoren er langt mer drivstoffgjerrig - og fordi diesel i tillegg er rimeligere enn bensin - vil dieselbilen på sikt kunne bli det rimeligste alternativet.

Mange faktorer

Hva som er mest gunstig for deg, avhenger blant annet av følgende faktorer:1) Hvor mye dyrere er dieselbilen?2) Hvor mye lavere er forbruket?3) Hvor mye rimeligere er drivstoffet?4) Hvor mange kilometer kommer du til å kjøre i året?5) Og hvor lenge kommer du til å eie bilen?

Volvo V50 1.6i versus 1.6D

La oss se på et godt eksempel - Volvo V50. Volvo V50 er tilgjengelig både med en 1,6-liters bensinmotor og en dieselmotor med samme slagvolum. Med bensinmotor under panseret koster bilen 275.000 kroner, mens dieselvarianten koster 289.000 kroner. Prisforskjellen er altså 14.000 kroner.

Forbruk

Hvilken bør du velge? Vel, ved å putte inn fire tall i vår nye drivstoff-kalkulator kan du finne svaret. Først finner du de to bilenes drivstoff-forbruk ved blandet kjøring. Disse tallene finner du blant annet i teknisk data-kapittelet i våre tester. Vi har nettopp testet disse to bilene, og vet derfor at bensinversjonen bruker 0,72 liter per mil. Dieselmotoren klarer seg med 0,50 liter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer