Trodde du at bensin er dyrt nå?

Bensinprisen skulle vært 24 kroner

Mange klager over høy bensinpris, men det er kanskje uten grunn. Dersom vi skulle brukt like mye av lønna vår til bensin i dag som i 1969, ville literprisen vært 24 kroner og 62 øre.

LITE Å KLAGE OVER: Selv om prisen på displayet virker høy, har lønna vår steget så mye de siste 50 årene at det er blitt veldig mye billigere å kjøpe bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll
LITE Å KLAGE OVER: Selv om prisen på displayet virker høy, har lønna vår steget så mye de siste 50 årene at det er blitt veldig mye billigere å kjøpe bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Bensinprisen er på vei nedover. Veiledende pris for en liter bensin er nå 16,99 kroner hos Circle K (22.august) – 50 øre lavere enn for et par uker siden.

På grunn av at lokal konkurranse presser prisen ned, kan de fleste tanke for rundt 14,50 kroner i løpet av uka. Mange synes fortsatt at det er for dyrt, men dersom vi ser prisen i forhold til lønna vår, er det ganske billig.

Kostet 1,27 kroner i 1969

Går vi 50 år tilbake, til 1969, kostet en liter bensin 1,27 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Den gang tjente vi i gjennomsnitt 2382 kroner i måneden. Det vil si at vi brukte 5,4 prosent av en månedslønn for å kjøpe 100 liter bensin.

I dag er en gjennomsnittlig månedslønn 45.600 kroner, ifølge SSB. Skulle bensin tatt samme del av lønna vår i dag som den gang, måtte literprisen vært 24,62 kroner. Sett i forhold til kjøpekraften vår, er bensin i dag faktisk ganske rimelig.

LOKAL KONKURRANSE: På steder med flere bensinstasjoner, er konkurransen på pris så sterk at du kan tanke billig som dette bare du passer på. Foto: Rune Korsvoll
LOKAL KONKURRANSE: På steder med flere bensinstasjoner, er konkurransen på pris så sterk at du kan tanke billig som dette bare du passer på. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Lønna har økt mer enn prisene

Seniorrådgiver Knut Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå forklarer det slik:

- Det er flere måter å se bensinprisen på. Hvis vi ser den i forhold til det vi hadde i lønn i 1969 og det vi tjener i dag, kan du godt si at bensin relativt sett er blitt billigere. Hvis du ser bensinprisen i forhold til konsumprisindeksen, som viser den generelle prisveksten, ville du fått et annet svar. Forklaringen er for det første at lønna vår over tid øker mer enn prisveksten, sier Grini.

Dersom vi ser bensinprisen i forhold til den generelle prisstigningen, så får vi, som Grini påpeker, et annet svar.

Statistisk sentralbyrå har en egen konsumprisindeks-kalkulator, og den viser at dersom bensinprisen hadde økt i takt med den generelle prisstigningen, ville den vært 12,10 kroner per liter i dag – en økning på 852 prosent fra 1969.

LØNNA STIGER: Omtrent slik ser forholdet mellom timelønn og bensinpris ut siden 2000. Kilde: Circle K
LØNNA STIGER: Omtrent slik ser forholdet mellom timelønn og bensinpris ut siden 2000. Kilde: Circle K Vis mer

Billig i Norge

- Det er riktig at bensinen er billigere enn for noen tiår tilbake når man regner i forhold til lønn. Slik har det vært i mange år. Vi har en av de høyeste prisene på pumpa, men når lønn regnes inn er det faktisk billigere drivstoff i Norge enn i mange andre land, sier Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund.

- For dem som bor på steder med flere bensinstasjoner, er det lokal konkurranse. Da kan man fort spare rundt to kroner literen om man tanker på riktig dag. Tidligere var søndag og mandag morgen billigst, men det har endret seg den siste tiden. Nå er det midt i uka som har lavest pris, i hvert fall i Oslo-området, sier Sødal.

DYRT PÅ PUMPA: - Når lønn regnes inn, er det faktisk billigere drivstoff i Norge enn i mange andre land, sier Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF
DYRT PÅ PUMPA: - Når lønn regnes inn, er det faktisk billigere drivstoff i Norge enn i mange andre land, sier Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund. Foto: NAF Vis mer

Prisen vil synke mer

Siden pristoppen 2. august i år, da veiledende pris hos Circle K var 17,49 kroner, har prisen på bensin falt jevnt og trutt. Det vil den trolig fortsette med en stund framover – i hvert fall om vi skal tro olje-analytiker Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking:

- Både prisen på råolje og det påslaget som raffineriene tar for å produsere bensin, har gått ned de siste ukene. Fra midten av juli til i dag er det snakk om med til sammen rundt 10 dollar per fat, sier oljeanalytikeren til Dinside.

Han tror prisen vil fortsette å synke de neste ukene.

Handelskrigen USA-Kina

- Vi er ferdig med den sesongen der amerikanerne kjører mye bil og tanker mye bensin. I tillegg er markedene svært lite villige til å ta risiko. Både handelskrigen mellom USA og Kina og usikkerheten rundt Brexit, gjør at pilene for råoljeprisen peker nedover, sier Schieldrop.

- I dag er den på 58,40 kroner per fat. Vi forventer en videre nedgang. I tillegg venter vi at påslaget som raffineriene tar for produksjonen vil synke fra i overkant av 12 dollar per fat i dag, til nærmere null, avslutter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer