Trodde du at bensin er dyrt nå?

Bensinprisen skulle vært 24 kroner

Mange klager over høy bensinpris, men det er kanskje uten grunn. Dersom vi skulle brukt like mye av lønna vår til bensin i dag som i 1969, ville literprisen vært 24 kroner og 62 øre.

LITE Å KLAGE OVER: Selv om prisen på displayet virker høy, har lønna vår steget så mye de siste 50 årene at det er blitt veldig mye billigere å kjøpe bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll
LITE Å KLAGE OVER: Selv om prisen på displayet virker høy, har lønna vår steget så mye de siste 50 årene at det er blitt veldig mye billigere å kjøpe bensin og diesel. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Bensinprisen er på vei nedover. Veiledende pris for en liter bensin er nå 16,99 kroner hos Circle K (22.august) – 50 øre lavere enn for et par uker siden.

På grunn av at lokal konkurranse presser prisen ned, kan de fleste tanke for rundt 14,50 kroner i løpet av uka. Mange synes fortsatt at det er for dyrt, men dersom vi ser prisen i forhold til lønna vår, er det ganske billig.

Kostet 1,27 kroner i 1969

Går vi 50 år tilbake, til 1969, kostet en liter bensin 1,27 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Den gang tjente vi i gjennomsnitt 2382 kroner i måneden. Det vil si at vi brukte 5,4 prosent av en månedslønn for å kjøpe 100 liter bensin.

I dag er en gjennomsnittlig månedslønn 45.600 kroner, ifølge SSB. Skulle bensin tatt samme del av lønna vår i dag som den gang, måtte literprisen vært 24,62 kroner. Sett i forhold til kjøpekraften vår, er bensin i dag faktisk ganske rimelig.

Lønna har økt mer enn prisene

Seniorrådgiver Knut Håkon Grini i Statistisk sentralbyrå forklarer det slik:

- Det er flere måter å se bensinprisen på. Hvis vi ser den i forhold til det vi hadde i lønn i 1969 og det vi tjener i dag, kan du godt si at bensin relativt sett er blitt billigere. Hvis du ser bensinprisen i forhold til konsumprisindeksen, som viser den generelle prisveksten, ville du fått et annet svar. Forklaringen er for det første at lønna vår over tid øker mer enn prisveksten, sier Grini.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer