Prissjokk i vente

Bensinprisen stiger kraftig - kan passere 18 kroner

De siste ukene har bensinprisen steget kraftig og vært rundt kr 17,25 per liter flere steder. Men den kan bli enda høyere. Oljeprisen er ventet å stige framover og det er ikke umulig at vi vil se 18 kroner på pumpene.

REKORDHØY: Bensinprisen er rekordhøy om dagen, men kan komme til å stige ytterligere. Foto Rune Korsvoll
REKORDHØY: Bensinprisen er rekordhøy om dagen, men kan komme til å stige ytterligere. Foto Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere ting som avgjør hva bensinprisen vil bli framover; prisen på råolje er bare en liten del. Rundt 60 prosent av prisen utgjøres av avgifter og moms til staten. Tilbud og etterspørsel på ferdig raffinerte produkter styrer også prisen.

Bare rundt 30 prosent av prisen er innkjøp av drivstoffet. I tillegg er den avhengig av kursen på norske kroner mot amerikanske dollar. Mye av dette er det vanskelig å spå om, men det er analytikere som følger dette markedet nøye.

33 prosent av alle spurte i denne undersøkelsen sier de aldri vil slutte å kjøre bil med fossilt drivstoff, samme hvor dyr drivstoffet måtte bli.

Oljeprisen vil øke

– Vi forventer at prisen på råolje vil komme til å stige framover. I dag ligger den på 76 dollar per fat og neste år viser våre prognoser at den skal bli 85 dollar, sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking.

– Dersom kronekursen forblir uendret mot amerikanske dollar, vil det bety at literprisen på bensin fra raffineriene vil stige fra dagens kr 4,66 til kr 5,13. Plusser vi på avgiftene og den ekstra momsen, så nærmer det seg en krone på literprisen sammenliknet med i dag, sier Schieldrop, men legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer