Prissjokk i vente

Bensinprisen stiger kraftig - kan passere 18 kroner

De siste ukene har bensinprisen steget kraftig og vært rundt kr 17,25 per liter flere steder. Men den kan bli enda høyere. Oljeprisen er ventet å stige framover og det er ikke umulig at vi vil se 18 kroner på pumpene.

REKORDHØY: Bensinprisen er rekordhøy om dagen, men kan komme til å stige ytterligere. Foto Rune Korsvoll
REKORDHØY: Bensinprisen er rekordhøy om dagen, men kan komme til å stige ytterligere. Foto Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere ting som avgjør hva bensinprisen vil bli framover; prisen på råolje er bare en liten del. Rundt 60 prosent av prisen utgjøres av avgifter og moms til staten. Tilbud og etterspørsel på ferdig raffinerte produkter styrer også prisen.

Bare rundt 30 prosent av prisen er innkjøp av drivstoffet. I tillegg er den avhengig av kursen på norske kroner mot amerikanske dollar. Mye av dette er det vanskelig å spå om, men det er analytikere som følger dette markedet nøye.

33 prosent av alle spurte i denne undersøkelsen sier de aldri vil slutte å kjøre bil med fossilt drivstoff, samme hvor dyr drivstoffet måtte bli.

Oljeprisen vil øke

MYE Å SPARE: Bensin- og dieselprisen varierer ofte med et par kroner i løpet av uka. Du kan spare mye penger ved å følge med på prisen i masta. Foto Rune Korsvoll
MYE Å SPARE: Bensin- og dieselprisen varierer ofte med et par kroner i løpet av uka. Du kan spare mye penger ved å følge med på prisen i masta. Foto Rune Korsvoll Vis mer

– Vi forventer at prisen på råolje vil komme til å stige framover. I dag ligger den på 76 dollar per fat og neste år viser våre prognoser at den skal bli 85 dollar, sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking.

– Dersom kronekursen forblir uendret mot amerikanske dollar, vil det bety at literprisen på bensin fra raffineriene vil stige fra dagens kr 4,66 til kr 5,13. Plusser vi på avgiftene og den ekstra momsen, så nærmer det seg en krone på literprisen sammenliknet med i dag, sier Schieldrop, men legger til:

– Nå er det ikke sikkert at det blir slik, for våre prognoser sier også at den norske kronen skal styrke seg mot amerikanske dollar. I dag ligger dollarkursen rundt 8,40, men vi forventer at den blir 7,71 neste år. Hvis det skjer, vil det motvirke mye av økningen i råoljeprisen.

Staten tar mest

Forklaringen på at bensinprisen har økt mye de siste ukene, har pressetalsmann Knut Hansen i Circle K:

– Den siste tiden har vi hatt en styrking av dollarkursen. I tillegg har prisen på råolje økt. Om vi har nådd toppen eller om prisen vil fortsette å stige, har vi ingen formening om, sier Hansen og legger til:

– Det er oljeanalytikere som er spesialister på dette. Vi følger den internasjonale prisen fra dag til dag og sitter ikke med glasskula som kan spå prisen framover. Følger du med på prisen på stasjonene gjennom uka, så vil du se at den vil variere ganske mye. Det er med andre ord mulig å spare mange kroner på å være prisbevisst. I tillegg er det mulig å spare en del kroner ved å skaffe seg et bensinkort med rabatter, hevder Hansen.

HØYERE OLJEPRIS: – Vi forventer at prisen på olje stiger til 85 dollar per fat neste år, sier Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking. Foto SEB
HØYERE OLJEPRIS: – Vi forventer at prisen på olje stiger til 85 dollar per fat neste år, sier Bjarne Schieldrop i SEB Merchant Banking. Foto SEB Vis mer

Mye å spare

Men fortvil ikke; du sparer fort to kroner per liter ved å følge med på prisen gjennom uka og tanke når det er billigst, slik Circle K hevder.

Vi har fulgt med på prisen hos vår lokale Circle K stasjon på Årnes. Mandag i forrige uke, var prisen på pumpa 15,09 for bensin og 13,25 for diesel. Tirsdag kveld var den justert opp til rekordhøye kr 17,19 og kr 15,92.

Allerede onsdag hadde den gått betydelig ned igjen, for så å stige til 17,22 noen dager seinere. Det er med andre ord snakk om å spare et par kroner per liter ved å være prisbevisst, noe som igjen betyr en hundrelapp på tanken. I løpet av et år blir det noen tusenlapper for deg som kjører mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer