Bensinprisene eksploderer

Uroen i Midtøsten gjør hverdagen dyrere for bilistene.

DYRT: 14 kroner og 31 øre for én liter bensin får trøndere til å sperre opp øynene. Og verre kan det bli.  Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK
DYRT: 14 kroner og 31 øre for én liter bensin får trøndere til å sperre opp øynene. Og verre kan det bli. Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildet ovenfor viser bensinprisen mandag kveld på Lierne i Nord-Trøndelag; 14,31 kroner. Og trønderne er langt fra alene om å oppleve skyhøye priser.

DinSides bensinpris-oversikt, hvor brukerne selv skriver inn prisene fra deres stasjoner, har alle piler pekt oppover de siste dagene:

  • Bilistene i Tromsø måtte punge ut 14,39 kroner literen onsdag, også i Haugesund har prisen ligget på over 14 kroner literen denne uken. Oslo-folket har sluppet unna med noe lavere priser, men 13,91 kroner på Tveita viser at prisene er høye også her. Finnmarken melder om priser så høye som 14,98 kroner i Båtsfjord, og NRK forteller om svimlende 16,55 på Lurøy i Nordland.
Kan du slå disse? Her kan du selv legge inn bensinprisen fra ditt område, og sjekke prisene landet over

Usikkerhet gir høye priser

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea er ikke overrasket over de høye prisene.

- Bensinprisene øker når prisen på råolje øker, forteller Saltvedt til DinSide.

Uroen i Nord-Afrika og Midt-Østen får skylden. Revolusjonen i Egypt sprer seg nå til flere land i området. Noen av disse er store oljeprodusenter, som Libya, hvor de nå har strammet oljeslusene. Det samme kan skje andre steder, som i Iran.

Foreløpig klarer land som Saudi-Arabia å dekke opp mangelen. Dermed er det først og fremst usikkerheten som gjør prisene høyere.

Over 15 kroner

- Det er nesten umulig å si hva som skjer fremover, sier Saltvedt, som dermed heller ikke tør å spå noen fremtidig bensinpris.

Det gjør derimot oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB NOR Markets. Overfor NTB spår han en literpris på hele 15,50 kroner innen kort tid.

Bensinprisene blir høyere jo færre bensinstasjoner området har, sjekk hvordan ditt fylke ligger ann!

Uansett hvor høyt man kommer, tror Saltvedt i Nordea at bensinprisene fremover vil fortone seg som en berg og dal-bane. Man vet ikke hvordan uroen vil påvirke landenes oljeutvinning, og man kan oppleve mange overraskelser i tiden fremover.

- Vi får nye regimer man ikke vet hvordan vil se ut. I Libya må de starte med blanke ark, og det er veldig vanskelig å si hvordan dette vil påvirke markedet. Vi har ingen erfaring med denne type hendelser, forklarer Saltvedt.

Mer penger til staten

Det er lett å sukke over høye priser ved pumpene, men det er aldri så vondt at det ikke er godt for noe. Saltvedt minner om at staten Norge tjener gode penger på høyere oljepriser. Penger nordmenn kan få glede av senere.

Oljeanalytikeren minner dessuten om at bensinprisene i Norge ikke er så høye om man sammenlikner seg med andre land og deres lønninger.

- Vi bruker en langt mindre del av inntekten vår på drivstoff sammenliknet med mange andre land, sier Saltvedt.

- Og vi skal ha betydelig høyere priser før nordmenn slutter å kjøre bil.

Overraskende mange nordmenn fyller feil drivstoff, og det stopper ikke der heller...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer