Dette er en av de beste allrounderne på markedet. Den er perfekt for flyttelasset med svært bagasjerom og tilhengerfeste og du har plass til hele kjernefamilien med bagasje.

Den er like perfekt som vinterbil som den er for toppfart på Autobahn. Den er from som et lam hvis du kjører på økonomiprogrammet, men et tastetrykk unna har du rett og slett en baneracer.
Det er vanskelig å se for seg en annen bil som har så vidt spenn som Audi RS6. Den har hatt det samme stempelet i 26 år, og nå er den skjerpet ytterligere.
Best look i klassen
Den nærmeste konkurrenten er den brutale Mercedes-AMG E 63 S. Den er sprekere og villere, men så kompromissløs at enkelte vil ha problemer med å leve med den. Utseendet derimot.

A6 har virkelig vært og bolet seg. Her svulmer det av muskler og strenge øyenbryn.
Bare taket, bakluka og fordørene er igjen fra A6. Fronten er 5 centimeter lengre. Grillen er lavere og bredere og det ser ut som noen har trukket den i munnvikene.

Som en hyllest til Ur-quattro har den en falsk luftespalte over grillen. De spesielle HD Matrix-LED lysene med laserfjernlys er hentet fra A7. Panseret er lengre og dypere og har fått en liten «powerdome» (forhøyet panser).
Sporvidden er økt med 4 centimeter og skjermenes bredde tilsvarende. Det ser utrolig fett ut der skjermene nærmest tvinges over de 22-tommere på testbilen.
Bak Audi Sport-felgene foran mer enn skimter vi 44 centimeter store flytende karbonkeramiske bremseskiver som klypes av 10-stemplede calipere.

Bak måler skivene i samme materiale 36 centimeter. Det gir skrubb nok og sparer til sammen 34 kilo ufjæret vekt mot standardskivene i stål.
Sideskjørtene er kraftigere og har fått detaljer i samme farge som speiler, logoer, grill, eksos-enderør og listverk rundt vinduene.


Velg mellom blank sort eller karbon. Glem satin, da blir profilen over pottene og rundt vinduene for dominerende.
Hekken har fått to svææære ovale enderør og store falske luftutslipp. Takspoileren er også noen hakk større enn på standard A6.
Kraftpakke
Audi har beholdt 4-liters V8. Det er man nødt til om man skal konkurrere med BMW M5 og tidligere nevnte AMG. Effekten er den samme som hos forgjengeren, men den har fått 100 Newtonmeter (Nm) mer.

Vår bil har sportseksos, som koster ekstra og man er aldri i tvil om at denne har en V8 under panseret.
Riktignok har EU ødelagt moroa med strengere støykrav og Audi har ikke gjort saken bedre med ei turtallssperre på 3500 omdreininger med softclip og sen retur på turtall.
Rånetiden med smell og brak er med andre ord borte.

At twinturbomotoren er en skikkelig kraftpakke. er det liten tvil om. Vi har tidligere hyllet AMG sin 4-liters twinturbo V8 og det er nok fortsatt den råeste motoren (du får den med 634 hk i GT 4 Door coupe).

- Dette er en superstasjonsvogn. Det finnes ikke råere
Men Audi trenger ikke skamme seg over denne heller. Foreløpig har den «bare» 600 hester og 800 Nm, Dermed legger den seg mellom M5 og E 63 S.
Det er en kraftpakke som har ork nesten uansett hvor turtallsnåla står. Fra 2500 tar den bra i. Over 3500 og opp til rødt rett før 7000, har du alt du egentlig ønsker deg, når du ønsker det.
Holder ikke dette, kan det være trivelig å vite at den velrenommerte Audi-trimmeren ABT allerede tilbyr oppgradering til 700 hk og 880 Nm.
Det skulle ikke forundre oss om du også får et annet eksosanlegg.
Gjerrig ...
Strenge utslippskrav tvinger frem spennende løsninger for å spare på dråpene. RS6 er blitt en mildhybrid som tar vare på litt strøm når du senker farten, for deretter å bruke den til systemer og akselerasjoner.

Opp til 12 kW kan regenereres og lagres i et separat Lithium-Ion-batteri hvis føreren tar foten av gassen mellom 55 og 160 km/t.
Den stenger av halve motoren så snart du kjører pent. Mye av tiden under jevn kjøring, skjer på fire sylindre. I tillegg frir automatkassen ut så fort det er mulig å trille opp til 40 sekunder. Selvsagt har den start/stopp-funksjon i hastigheter opp til 22 km/t.
Som om ikke det var nok, så oppdrar den deg til pen kjøring dersom du befinner deg i kjøreprogrammene Auto, Comfort eller Economy.
Da sparker pedalen deg mildt i gassfoten før bakketopper og kryss eller dersom trafikken går saktere foran deg.
Audi er blant det aller flinkeste i klassen på integrering av navigasjonssystem og autonom kjøring når det gjelder økonomikjøring. Det har det altså integrert i den råeste stasjonsvogna si.
Men fortsatt tørst
Men selv om man prøver hardt, er den 2,1 tonn tunge vogna fortsatt småtørst. Regn med å havne på literen på mila, for her må Audi selge én e-tron for å slippe bøter hver gang man selger en RS6.

Motoren jobber så å si sømløst med en 8-trinns automat med lynraske girskift. Du har padler bak rattet, men selv de rundene vi hadde på banen, foretrakk vi stort sett å kjøre på automatgir. Den er rett og slett rimelig god til å få det beste ut av motoren.
Torsendifferensialen er satt til en fordeling på 60/40 prosent bak/foran, men den kan sende hele 70 prosent av kreftene fremover og 85 bakover. I tillegg kan bilen bestilles med sportsdifferensial bak som kan låse helt eller sende 100 prosent til ytterhjulene i sving. Dette skjer selvfølgelig automatisk og lynraskt.
Utrolig lettkjørt
Audi og Porsche er kjent for en utrolig stabilitet i bilene sine og RS6 er kanskje den beste de har akkurat nå. Under testing på ubrøytet bane, fremviser den en lekenhet og kjørbarhet som gjør at selv bestemor kan bli en sladdedronning.

Først og fremst føles den snerten, lettkjørt og lett. Fjæringen er fast, men overhodet ikke stiv. Selv om den har adaptivt luftunderstell som aktivt motvirker sideveis krenging og løft og dupp i lengderetningen, føler man at den setter seg pass i akselerasjon og ruller fint på forholdsvis dårlig vei.

I komfortprogrammene føles gasspedalvandringen unødvendig lang og lite responsiv. Rattet kunne også vært en anelse mindre og man savner litt respons i midten.

Hvis du ikke har råd til den nye, hva med denne?
Det kompenseres det godt for når man svinger litt mer på rattet. Tannstanga med kraftig variabel styring, krever lite utslag på rattet på parkeringsplassen og den får god hjelp av firehjulsstyringen som reduserer svingdiameteren til 9,5 meter.
Lett å kjøre for fort
Og du skal prise deg lykkelig over fartsholderen, for det er ingen tvil om at paradegrenen er svært høyt fart på Autobahn med senkede skuldre.
Vår bil har luftfæring som i normalmodus ligger to centimeter lavere enn RS6. Når farten øker, senker den hastigheten ytterligere én centimeter, men du kan også heve den til A6-høyde.
Den ligger paddeflatt på veien, og som vanlig kjenner man ikke farten i Audi.

Og det er for så vidt greit, for selv om toppfarten er begrenset til 250 km/t på «billigversjonen» kan du bestille den med dynamic-pakke og få toppfart på 280 km/t eller Dynamic Plus og få 305 km/t i toppfart.
Pakka består av keramiske bremser, sportsdiffernsial, 4-hjulsstyring med dynamisk styring. Den svinger med forhjulene i høy hastighet, og er sterkt medvirkende til følelsen av stabilitet.
Som A6
Det meste er som A6 inni. Det vil si, romslig og praktisk. Dashbordet preges av speilblanke flater som våkner til liv når man trykker på startknappen med kledelig rød ring, som forsiktig antyder at dette er litt råere.

Rattet har flat bunn og RS6 logo, men like viktig RS-knappen som gir deg rask tilgang til to ekstra egendefinerte kjøreprogrammer, akkurat som BMWs M-modeller har. Det tar deg ett sekund, så er bilen klar for action.
Der stiller man understell, styring, girkasse, motor, eksos og i RS2 kan man også velge sportsligere ESP-innkobling, altså litt mer frihet. Man kan slå ESP helt av også, men med egen knapp.

Når sportsprogrammene endres får man samtidig et helt nytt utseende på det digitale instrumentpanelet og Headup-displayet, som vi for en sjelden gangs skyld valgte å fjerne, fordi vi syntes den forstyrret mer enn ga nytte når vi kjørte aktivt.
Egentlig savner vi den sentralt plasserte turtelleren man får i de andre S og RS-modellene.

Det mest iøynefallende er sportssetene. I testbilen er fargevalget litt moderat, men er de mest avanserte med både varme og kjøling, derav heksagonmønsteret med perforert skinn.
Testresultat
Audi RS6
Power, behagelig, høyhastighetskomfort, plass.
Dekkstøy, pris.
Få konkurrenter
Audi har fortsatt suksessoppskriften. Vi kunne kanskje håpet de hadde dradd strikken litt lenger enn forgjengeren, men Audi har aldri vært opptatt av å være råest, men mest effektiv.
For er det noe denne bilen kan, så er det å gjøre deg til en god sjåfør.
Prisen har gått opp. Vi kjørte en godt RS6 i 2017 med mye utstyr. Den kostet 1,7 millioner kroner. Nå er startprisen 1,6 millioner. Det er noen tusenlapper billigere enn Mercedes AMG E 63 S. men 200.000 mer enn BMW M5. Den får man riktignok ikke som stasjonsvogn.
Med full pakke, som vår testbil har, ender prisen på 2.061.420 kroner.
Det er en stiv pris, men i skrivende stund finnes det egentlig ingen konkurrenter som tilbyr så høy komfort og så mye råskap i en og samme pakke.
Audi RS6
Bensinmotor: | V8, 32v, bensin |
Girkasse | 8-trinn Tiptronic |
Slagvolum: | 3996 ccm |
Effekt - o/min : | 600 hk / 6000 |
Dreiemoment - o/min: | 800 Nm / 2050 |
0-100 km/t: | 3,6 sek |
Toppfart: | 305 km/t |
Forbruk WLTP: | 1,24 l/mil |
CO2-utslipp WLTP: | 282 g/km |
Tankvolum: | 63 liter |
L/B/H: | 496/195/149 cm |
Akselavstand: | 293 cm |
Dekkdimensjon: | 265/35R22 |
Bagasjerom: | 380/1235 liter |
Egenvekt: | 2075 kg |
Hengervekt: | 2100 kg |
Pris fra kr.: | 1.605.300,- |
Pris Testet bil: | 2.061.420,- |
