Ber bileiere fjerne merker

Dekker du til nasjonalitetsmerket på bilskiltet, risikerer du 3000 kroner i bot. Mandag fjernet Vegvesenet ordning med klistremerker.

SKROTER ORDNING: Fra og med mandag 2. mai 2022 er det ikke lenger mulig å hente klistrelapper som dekker til nasjonalitetsmerket på registreringsskiltet. Foto: NTB
SKROTER ORDNING: Fra og med mandag 2. mai 2022 er det ikke lenger mulig å hente klistrelapper som dekker til nasjonalitetsmerket på registreringsskiltet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har det vært en kraftig økning av kunder på Statens vegvesen sine trafikkstasjoner som ønsker klistrelapper som dekker til nasjonalitetsmerket på skiltet.

Dette tror Vegvesenet har en sammenheng med innføringen av gebyr for «svarte nasjonalitetsmerker» (flagg på sort bakgrunn), og at flere derfor har behov for å dekke over disse - eller at noen av estetiske grunner ønsker å dekke til det originale nasjonalitetsmerket.

Nå avskaffes imidlertid ordningen, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

– Dagens bruk av klistrelapper har ført til usikkerhet både for bileiere og kontrollmyndighet om hva som faktisk er tillatt. Siden bruk av klistrelappene nå ikke er i samsvar med formålet, avskaffer vi ordningen, skriver Vegvesenet.

Dette er lov nå

De som allerede har hvite/grønne klistrelapper fra Statens vegvesen kan fremdeles bruke disse. Egne hvite/grønne klistrelapper eller svarte «nasjonalitetsmerker» kan imidlertid ikke benyttes.

Grunnen til dette er at klistrelappene fra Statens vegvesen har samme farge og refleksjonsevne som skiltplata, noe de andre ikke har.

PREMIUM: Selv om Audi nå planlegger en liten elektrisk bil, vil den være trofast mot fabrikkens mål om å bli i premiunsegmentet. Det betyr også at prisen neppe blir super-lav. Video: Audi Vis mer

3000 kroner i bot

Som svarte nasjonalitetsmerker kan bruk av egne hvite eller grønne klistrelapper bli straffet med bot på 3000 kroner.

Har du dette på ditt bilskilt, må du altså fjerne det. Klarer du ikke gjøre det uten å skade nasjonalitetsmerket, må du skaffe et nytt sett med bilskilt. Dette koster 120 kroner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer