Snart snur været:

Ber folk forberede seg

- Nå blir det snart spinnglatt.

PASS PÅ: Ber folk være forsiktig når veiene blir glatte. Foto: Shutterstock
PASS PÅ: Ber folk være forsiktig når veiene blir glatte. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uka har snøkaos og kulda skapt store problemer flere steder i landet. Nå ber Frende Forsikring folk forberede seg på et væromslag.

- Nå blir det snart mildere og da blir det også spinnglatt. Mildere vær og nedbør som sludd og regn blir utfordrende for bilister som allerede har hatt en strevsom uke på veiene, sier Roger Ytre-Hauge i Frende i en pressemelding.

Klar oppfordring

Tall fra Frende viser at antallet bilskader har økt med 20 prosent hittil i januar, og trekker fram at det blir andre utfordringer enn dårlig sikt og snømengder når været skifter.

- Det er når gradestokken ligger på rundt null at det er glattest. Når temperaturen stiger får du smeltevann og regn på toppen, og is om natta og morgenen. Jeg lar bilen stå nå når de verste dagene kommer. Ta hjemmekontor hvis du kan, og kjør minst mulig.

I fjor mistet 118 mennesker livet på norske veier, viser tall fra Trygg Trafikk.

- Hvis vi skal få færre av de mest alvorlige bilulykkene må folk holde fartsgrensa, og til og med legge deg under fartsgrensa når vær- og føreforholdene tilsier det, forteller Ytre-Hauge.

Kan miste lappen

Hvis man er ute på veien er det viktig å sørge for godt sikt gjennom vindusrutene i bilen. UP-sjef Knut Smedsrud har tidligere advart DinSide-leserne mot konsekvensene av å kjøre med is og snø på bilvinduene:

- Nå som minusgradene er her for fullt, må du huske på at du som sjåfør har plikt til å skrape is og snø over hele ruten. Det skal være tilstrekkelig utsyn til alle sider. Minimum skrapt område på frontruten er det som dekkes av vindusviskerne.

I verste fall risikerer man å miste lappen.

- Et forenklet forelegg på 2800 kroner gis etter en konkret vurdering i den gitte situasjonen. I alvorlige tilfeller kan politiet vurdere anmeldelse og tap av førerretten i minst tre måneder.