Best feste med piggfritt

NAF har testet fire slitte vinterdekk mot fire nye vinteredekk. Resultatet vil overraske de fleste.

6mm er nok: Selv om nye piggdekk har bedre feste på is enn nye piggfrie dekk, endrer det seg allerede ved 6 mm slitasje.  Foto: FRED MAGNE SKILLEBEKK
6mm er nok: Selv om nye piggdekk har bedre feste på is enn nye piggfrie dekk, endrer det seg allerede ved 6 mm slitasje. Foto: FRED MAGNE SKILLEBEKK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Av testen kommer det frem at nye piggdekk er bedre enn piggfrie dekk på is, noe som ikke overrasker noen.

Men hva med mer velbrukte dekk? Dersom dekkene er slitt, har slitte piggfrie dekk bedre feste både på snø og på is enn slitte piggdekk. Det sier Rune Korsvoll, mangeårig dekktester og redaktør i NAFs magasin Motor i en pressemelding.

LES OGSÅ: Her er vinterens beste dekk

Når dekkene er nye, har piggdekk en klar fordel på is med både kortere bremsetrekning og bedre sidegrep og akselerasjon. På snø derimot, presterer dekktypene i følge NAFs test ganske likt.

Slik tar du vare på vinterbilen

6 millimeter

Selv om piggdekkene presterer bedre når de er nye, skjer det en betydelig endring allerede når dekkene er slitt til seks millimeter mønsterdybde. Av alle dekkene som ble testet hadde de slitte piggfrie dekkene kortere bremsestrekning på is enn de slitte piggdekkene.

Om mønsterdybden reduseres til tre millimeter, som er den lovlige grensen i Norge, blir forskjellen enda større.

Hvilken dybde gjelder når? Dekkregelen få tenker over

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.