Elbil-fordelene blir stadig færre. Fra 1. januar innførte regjeringen 25 prosent moms på prisen som overstiger 500 000 kroner på elektriske biler. I tillegg ble det innført en vektavgift på 12,50 kroner på per kilo som overstiger 500 på alle biler. Siden elbilene, med sine tunge batterier, veier betydelig mer enn fossilbiler, slår dette kraftigst ut for disse.
Dette betyr at det er blitt litt dyrere å kjøpe en ny elbil, men når du først har fått den hjem på gårdsplassen, er den langt billigere å bruke enn en bensin- eller dieselbil. Det som gjør det spesielt gunstig er drivstoffkostnadene.

Momsfrie rekkevidde-vinnere
Lader hjemme
- Den største fordelen får du hvis du kan lade bilen hjemme, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Han har regnet på hva drivstoffutgiftene til en elbil, kontra en fossilbil, er i løpet av et år. Konklusjonen er at du fort sparer 10 000–12 000 kroner i året med elbil bare i drivstoff.

Strømstøtten redder deg
- Den største fordelen elbil-eiere har nå, er noe regjeringen aldri har innført som en elbilfordel, nemlig drivstoffkostnadene. Kan du lade elbilen din hjemme, er det betydelig billigere enn å fylle bensin eller diesel, slår Sødal fast.
- Vi har lenge hatt fordelen av lave strømpriser i Norge. Etter at prisene har skutt i været, redder strømstøtten elbil-ladingen hjemme.

Dropper bensin og diesel
Sparer 12 000
- Med en spotpris på gjennomsnittlig 1,50 kroner per kilowattime (kWt) gjennom et år, ville lading av en elbil med kjørelengde på 12 000 kilometer og snittforbruk på 19 kWt per 100 kilometer kostet rundt 5800 kroner i året uten strømstøtte. Med strømstøtte vil det koste rundt 3800 kroner, inkludert moms og nettleie, forklarer Sødal.
Regnestykket til NAF viser at utgiftene til drivstoff til en dieselbil med samme kjørelengde, snittforbruk på 0,65 liter per mil og en literpris på 20 kroner, vil være rundt 15 600 kroner i året.

Billig uansett strømpris
- Om den gjennomsnittlige spotprisen på strøm i stedet lå på fem kroner per kWt ville lading av elbil vært litt dyrere enn å fylle dieselbilen, om det ikke hadde vært for strømstøtten. Med strømstøtte ville ladekostnaden fortsatt ikke blitt høyere enn 4800 kroner, ifølge Sødal.

Million-kø for denne
Flere fordeler
Selv om fordelene for elbilene er blitt færre, har de fortsatt goder som teller i lommeboka. Regjeringen har hevet grensen for betaling i bommene til maksimalt 70 prosent av det andre biler betaler, men fortsatt kjører elbiler betydelig billigere i de fleste bommene. Elbiler betaler maksimalt halv pris på ferjene.
Elbiler har mange steder billigere parkering på kommunale parkeringsplasser. Med noen unntak kan elbiler kjøre i kollektivfelt. I tillegg er det billigere å ta service på en elbil enn en fossilbil.