Elbil

- Betydelig billigere

Tross vektavgift, moms og høye strømpriser er det mye å spare på å velge elbil.

LADER HJEMME: Så lenge du benytter muligheten til å lade bilen hjemme, gjør strømstøtten at du kjører mye billigere med elbilen enn med en bensin-. eller dieselbil. Foto: Mirva Kakko.
LADER HJEMME: Så lenge du benytter muligheten til å lade bilen hjemme, gjør strømstøtten at du kjører mye billigere med elbilen enn med en bensin-. eller dieselbil. Foto: Mirva Kakko. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elbil-fordelene blir stadig færre. Fra 1. januar innførte regjeringen 25 prosent moms på prisen som overstiger 500 000 kroner på elektriske biler. I tillegg ble det innført en vektavgift på 12,50 kroner på per kilo som overstiger 500 på alle biler. Siden elbilene, med sine tunge batterier, veier betydelig mer enn fossilbiler, slår dette kraftigst ut for disse.

Dette betyr at det er blitt litt dyrere å kjøpe en ny elbil, men når du først har fått den hjem på gårdsplassen, er den langt billigere å bruke enn en bensin- eller dieselbil. Det som gjør det spesielt gunstig er drivstoffkostnadene.

Lader hjemme

- Den største fordelen får du hvis du kan lade bilen hjemme, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Han har regnet på hva drivstoffutgiftene til en elbil, kontra en fossilbil, er i løpet av et år. Konklusjonen er at du fort sparer 10 000–12 000 kroner i året med elbil bare i drivstoff.

12 000 i ÅRET: Med moms og vektavgift er det blitt dyrere å kjøpe en ny elbil, men det er billigere å eie. Foto: Mirva Kakko
12 000 i ÅRET: Med moms og vektavgift er det blitt dyrere å kjøpe en ny elbil, men det er billigere å eie. Foto: Mirva Kakko Vis mer

Strømstøtten redder deg

- Den største fordelen elbil-eiere har nå, er noe regjeringen aldri har innført som en elbilfordel, nemlig drivstoffkostnadene. Kan du lade elbilen din hjemme, er det betydelig billigere enn å fylle bensin eller diesel, slår Sødal fast.

- Vi har lenge hatt fordelen av lave strømpriser i Norge. Etter at prisene har skutt i været, redder strømstøtten elbil-ladingen hjemme.

Sparer 12 000

- Med en spotpris på gjennomsnittlig 1,50 kroner per kilowattime (kWt) gjennom et år, ville lading av en elbil med kjørelengde på 12 000 kilometer og snittforbruk på 19 kWt per 100 kilometer kostet rundt 5800 kroner i året uten strømstøtte. Med strømstøtte vil det koste rundt 3800 kroner, inkludert moms og nettleie, forklarer Sødal.

Regnestykket til NAF viser at utgiftene til drivstoff til en dieselbil med samme kjørelengde, snittforbruk på 0,65 liter per mil og en literpris på 20 kroner, vil være rundt 15 600 kroner i året.

DEN STØRSTE FORDELEN: - Den største fordelen elbil-eiere har nå, er noe regjeringen aldri har innført som en elbilfordel, nemlig drivstoffkostnadene, sier Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
DEN STØRSTE FORDELEN: - Den største fordelen elbil-eiere har nå, er noe regjeringen aldri har innført som en elbilfordel, nemlig drivstoffkostnadene, sier Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

Billig uansett strømpris

- Om den gjennomsnittlige spotprisen på strøm i stedet lå på fem kroner per kWt ville lading av elbil vært litt dyrere enn å fylle dieselbilen, om det ikke hadde vært for strømstøtten. Med strømstøtte ville ladekostnaden fortsatt ikke blitt høyere enn 4800 kroner, ifølge Sødal.

Flere fordeler

Selv om fordelene for elbilene er blitt færre, har de fortsatt goder som teller i lommeboka. Regjeringen har hevet grensen for betaling i bommene til maksimalt 70 prosent av det andre biler betaler, men fortsatt kjører elbiler betydelig billigere i de fleste bommene. Elbiler betaler maksimalt halv pris på ferjene.

Elbiler har mange steder billigere parkering på kommunale parkeringsplasser. Med noen unntak kan elbiler kjøre i kollektivfelt. I tillegg er det billigere å ta service på en elbil enn en fossilbil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer