Mindre trafikk gjennom Fjellinjens bomring i Oslo

Betydelig nedgang

Trafikken i Fjellinjens bomstasjoner hadde i januar en nedgang på 17 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

FÆRRE PASSERINGER: Ikke siden corona-nedstengningen har nedgangen i antall biler gjennom Oslo-bomstasjonene vært større. Her er to elbiler på vei gjennom bomstasjon ut av Oslo på E18 ved Bygdøy. Foto: Heiko Junge / NTB
FÆRRE PASSERINGER: Ikke siden corona-nedstengningen har nedgangen i antall biler gjennom Oslo-bomstasjonene vært større. Her er to elbiler på vei gjennom bomstasjon ut av Oslo på E18 ved Bygdøy. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

I fjor hadde trafikken gjennom bomselskapet Fjellinjens bomstasjoner i Oslo en nedgang på mellom åtte og ni prosent, sammenlignet med 2019.

Dette var det corona-pandemien som fikk skylden for, noe som ble tydeliggjort ved at trafikken var lavest i de månedene med mest omfattende smittevern-tiltak.

Nedgangen fortsetter

Corona-trenden økte imidlertid inne i det nye året. I januar opplevde nemlig bomstasjonene i hovedstaden en enda større nedgang, på hele 17 prosent sammenlignet med samme måned 2019, og dermed den største nedgangen siden corona-nedstengingen i mars 2020 (20 % ned).

Totalt var det 4,2 millioner passeringer forbi bygrensa, mens Osloringen hadde 11,5 millioner passeringer og indre ring noterte 10,1 millioner, ifølge Fjellinjen.

Små biler stod naturligvis for størstedelen av trafikken (godt over 90 %), mens lastebiler i Euro 5- og Euro 5-klassifisering stod for de resterende . Årets trend er imidlertid at personbil-andelen avtar noe, sammenlignet med desembertallene - altså at tungtransporten har økt noe (i forhold til personbilene).

Kjøretøyfordeling bomstasjoner i Oslo

Små biler Bygrensa Osloringen Indre ring
Diesel40 %37,6 %37,1 %
Bensin27,9 %28,6 %31,8 %
Elbil23 %25,7 %24,4 %
Totalt januar90,9 %92 %93,3 %
Totalt desember92,1 %92,9 %93,9 %

Januar 2021 har både mindre trafikk og mindre andel småbiler gjennom bomstasjonene i Oslo. Kilde: Fjellinjen

Én firedel elbil

Som du kan se på Fjellinjens egen statistikk over kjøretøyenes drivlinje, er det fortsatt klart flest dieselbiler som kjører gjennom bompasseringene, mens bensinbilene fortsatt holder av foran elbilene i framgang.

Regner vi med tungtransporten er om lag én av fire biler gjennom bomstasjonene en elbil.

Kjøretøyfordeling bomstasjoner i Oslo

Store biler Bygrensa Osloringen Indre ring
Euro 51,6 %1,4 %1,3 %
Euro 67,5 %6,6 %5,4 %
Totalt januar9,1 %8 %6,7 %
Totalt desember7,9 %7,1 %6,1 %

Andelen store kjøretøy gjennom hovedstadens bomstasjoner øker i januar 2021, i forhold til desember i fjor - trolig fordi det er færre personbiler på veiene. Kilde: Fjellinjen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer