Bilauksjon: Under hammeren

En bil startes og kjøres frem til podiet. På de få meterne demonstreres bremselys, blinklys og horn. Potensielle bileiere sitter på en tribune. Kan vi få et bud?

Når denne mannen klubber er du bileier, men ta med salær og avgifter i betraktningen før du begynner å by. Foto: Jan Harry Svendsen
Når denne mannen klubber er du bileier, men ta med salær og avgifter i betraktningen før du begynner å by. Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer
Publisert

I dag er det 64 biler som skal under hammeren. Alt fra Opel Kadett til Porsche og Mercedes passerer podiet og blir solgt ved ett hammerslag denne tirsdagskvelden på Haugenstua utenfor Oslo.

To priser; en før og en etter hammerslaget

Bilauksjoner kan være en måte å skaffe seg en billig bruktbil på, men fellene er mange - og gebyrene høye.En knyttet hånd betyr en høyning av budet på 1.000 kroner, fem fingre 500 og en finger 100 kroner, men selv om hammerens smell kommer ved 10.000 kroner er ikke det sluttsummen.

Et bilauksjonsfirma må nødvendigvis også tjene penger, det gjør de ved hjelp av salær som ofte er en prosentvis andel av bilens salgssum. Hos Oslo Bilauksjon AS er salæret 10 prosent av salgssummen eller minimum 2500 kroner.

Mange "avgifter"

I tillegg til salæret kommer et ekspedisjonsgebyr og omregistreringsavgift. På toppen av dette kommer også veiavgift. Det betyr at en billig bil lett kan bli en dyr affære, i de verste tilfellene kan salærer og gebyrer overstige bilens pris.

Riktignok blir utslagene større på de billige bilene enn på de dyre, men det er uansett viktig å sette seg inn i hva auksjonsforretningen skal ha av salærer og avgifter. Bare da kan du regne ut bilens endelige pris.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer