Bilavgiften raser

Det har knapt vært lavere avgift per bil i den moderne bilens tid.

EN LITEN SMELL: Det kom inn 2,6 milliarder mindre i engangsavgift til statskassa enn beregnet i 2014.  Foto: PER ERVLAND
EN LITEN SMELL: Det kom inn 2,6 milliarder mindre i engangsavgift til statskassa enn beregnet i 2014. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det selges flere og flere biler. 2014 var et toppår, om vi ser bort fra det glade 1986, som ser tilnærmet uslåelig ut.

Likevel stuper inntektene til statskassa.

Bransjenettstedet Bilnytt.no har sett på utviklingen av Statens inntekter fra engangsavgiften.

For første gang på veldig mange år var det gjennomsnittlige avgiftsbidraget per solgte bil i 2014 på under 100.000 kroner.

Bare det siste året har avgiften per bil falt med 8.000 kroner, og ja, noe av dette skyldes elbiler som har avgiftsfritak.

LES OGSÅ: Bilavgiftene i Statsbusjettet for 2015

En liten sprekk

Regjeringen fikk inn 2,6 milliarder kroner mindre enn budsjettert i 2014, og dette skyldes i stor grad høyere andel solgte elbiler enn beregnet, forteller nettstedet.

Men selv når elbilene holdes utenfor har kurven falt kraftig siden toppåret 2006, da avgiftsbidraget per bil var på over 142.000 kroner. I 2014 var bidraget 93.000, 35.000 lavere.

- Det skal bli spennende å se hva Regjeringen kommer opp med i mai, etter i en periode å ha gjennomgått hele avgiftsstrukturen, forteller Per Morten Merg, ansvarlig redaktør i Bilnytt.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer