Statsbudsjettet 2020

Bilavgiftene: Store endringer

I regjeringens forslag til statsbudjsjett endres satsene som ligger til grunn for beregning av engangsavgiften.

FORANDRES RADIKALT: I fjor valgte regjeringen å utsette overgangen til avgiftsberegning basert på CO2-utslipp målt etter WLTP til 2020-budsjettet. Foto: NTB Scanpix
FORANDRES RADIKALT: I fjor valgte regjeringen å utsette overgangen til avgiftsberegning basert på CO2-utslipp målt etter WLTP til 2020-budsjettet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hensikten med omleggingen er å ta høyde for at det fra 1. januar 2020 er den nye målemetoden for utslipp og forbruk, WLTP, som legges til grunn for å regne ut CO2-avgiften, den viktigste komponenten i engangsavgiften i dag.

Når det gjelder vektkomponenten og NOx-komponenten, endres ikke disse.

I fjor: Fikk utsettelse

Det har allerede vært kjent lenge at WLTP ville gjelde fra 1.1 2020, og egentlig har denne målemetoden vært eneste gyldige siden i fjor, men det ble gitt en utsettelse for omregning av norsk engangsavgift, slik at denne fortsatt var basert på den gamle målemetoden, NEDC - men regnet tilbake fra WLTP. (Såkalt NEDC2).

Dette medførte noe endring i engangsavgiftene, men langt mindre enn om man hadde lagt til grunn WLTP-tallene direkte med uendret skala.

I år: WLTP - og ny CO2-skala

Det er når det gjelder CO2-avgiften at de store endringene slår inn. Det nye nå er altså at WLTP vil gjelde for fullt, som vi varslet i fjor, men regjeringen har altså besluttet å endre utregningsskalaen.

Før helgen, kunne bransjenettstedet bilnytt.no. varsle at bilbransjen hadde forelagt et nytt tallgrunnlag for utregning av CO2-komponenten i engangsavgiften, dette for å unngå kraftige (og urettferdige) avgiftsendringer bare basert på en ny utregningsmetode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer