Bilen og selvangivelsen

Bilen er for de fleste den nest største investeringen vi gjør. Da er det viktig å få den riktig oppført på selvangivelsen.

Også på ligningen må bilen med. Foto: Per Ervland
Også på ligningen må bilen med. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge finnes det per 1. januar i år i overkant av 2,9 millioner registrerte biler og busser. I underkant av 2,4 millioner av dette kategoriseres som personbiler, og felles for alle disse er at de på et eller annet vis skal inn i selvangivelser rundt om i det ganske land.

Hva er bilen din verdt?

Post 4.2.5 i selvangivelsen er bilposten. Her fører du opp biler, motorsykler, snøscootere og eventuelt andre motorkjøretøyer du eier som privatperson, og som ikke er driftsmidler.

Du skal føre opp årsmodell og listepris den gang bilen var ny, slik at korrekt skalaverdi skal komme opp hvert år og inngå som en del av formuen din.

Hvor finner du tallene?

Det er ikke alle forunt å huske listeprisen på bilen sin den gang den var ny. Dersom du ikke har byttet bil, så kan du finne igjen tallene på den forrige selvangivelsen, men har du byttet eller kjøpt flere, så må nye tall inn i systemet.

For å lette tilgangen til tallene har Skatteetaten tilgjengeliggjort bilprisene på sine egne nettsider. Der ligger nybilprisene lett tilgjengelig som PDF-filer, sortert per år helt tilbake til 1994. Det er året for førstegangsregistreringen som gjelder. Fyll inn den historiske nybilprisen i rett punkt (4.2.5), og dagens verdi etter avskrivning kommer automatisk opp.

Leverer du selvangivelsen manuelt, så kan du bruke tabellen nedenfor.

For privatbiler er disse tallene i utgangspunktet ikke diskuterbare.

Unntak for firmabiler

For firmabiler finnes det to unntak du bør se gjennom dersom du mener du faller utenom standardsjablongen. Det er i tilfellet hvor du har firmabil hvor fordelen ikke står i forhold til listeprisen, eller firmabil som faller utenfor standardreglene.

Her finner du bilsatser for firmabiler

Skatteetatens fradrag, privatbiler:

1. registreringsår - Listepris som ny
2 år gammel - 75 %
3 år gammel - 65 %
4 år gammel - 55 %
5 år gammel - 45 %
6 år gammel - 30 %
7 år gammel - 20 %
8 – 15 år gammel - 15 %
Over 15 år - 1000 kroner

Vet du verditapet?

Ved å gå inn i listene som ligger på Skatteetatens nettsider, så finner du altså historisk nybilpris på bilen din. Selv om Skatteetaten gjør en prosentavregning for å finne dagens verdi, så er det ikke dermed sagt at dette er riktig i praksis.

I forhold til selvangivelsen er det lite å gjøre med dette, men for din egen del kan det være interessant å vite dagens egentlige markedsverdi. Dette finner du ved å benytte DinSides kalkulator Hva er bilen din verdt. Vi har også laget en egen artikkel om emnet, som du kan lese her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer