Meditasjon bak rattet

Bilen som fjerner stress

Denne bilen renser kupé-luften, fjerner stress og sjekker helsetilstanden din. Til slutt får den deg til å sovne.

SLAPPER AV: Denne konseptbilen har tekniske løsninger som gjør at bilturen blir en avslappet og god opplevelse. Foto: Ford
SLAPPER AV: Denne konseptbilen har tekniske løsninger som gjør at bilturen blir en avslappet og god opplevelse. Foto: Ford Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På basis av SUV-en Kuga, har Ford utviklet konseptbilen Mindfulness. Den skal gjøre deg til en mer oppmerksom og bedre sjåfør, som reagerer raskere og er mindre uoppmerksom. Samtidig fjerner den stress og får deg til å slappe av, ifølge Ford. Den gir deg alt fra ren luft i kupeen, via riktig musikk for anledningen og en helsesjekk når du setter deg inn i setet.

Til slutt kan den få deg til å sovne bak rattet – etter at du har stoppet for en hvil vel å merke.

Renser luften

– Mindfulness hjelper mennesker til å bli mer fokuserte, roligere og klarere i tankene. Når du sitter bak rattet, kan disse teknikkene også hjelpe deg til å bli en bedre sjåfør, sier forfatter Mark Coleman, som har hjulpet Ford med å utvikle konseptbilen som vises på bilutstillingen i München denne uken.

MEDITASJON: I tillegg til en oppfriskende kupé, gir bilen også instruksjoner i enkle Yoga-øvelser. Foto: Ford
MEDITASJON: I tillegg til en oppfriskende kupé, gir bilen også instruksjoner i enkle Yoga-øvelser. Foto: Ford Vis mer

Her er det noe av det denne bilen kan hjelpe deg med.

  • Når du låser opp bilen sendes frisk og ren luft inn i bilen via klimakontroll-anlegget. Et høykvalitetsfilter fjerner alt støv, lukt, allergener og andre partikler på størrelse med bakterier.
  • UV-C lysdioder stopper reproduksjonen av virus og bakterier på smarttelefoner, skjermer og andre overflater.

Gir deg en helsesjekk

  • Stemningsbelysningen i kombinasjon med klimakontrollen gir deg en spesiell følelse av for eksempel en lys morgen, en beroligende blå himmel eller en stjerneklar natt.
  • Førersete kan både stimulere og gi tilbakemeldinger på pust og hjerterytme. Informasjonen vises på bilens skjerm.
  • Sjåføren tar på seg sensorer som overvåker hjertefrekvens og gjør andre fysiske helsesjekker. Disse kan synkronisere hjerterytmen med stemningsbelysningen.
  • På lydanlegget kan du velge et lydbilde tilpasset humør. Velg mellom «lyst», «energisk», «avslappet» eller «varm».
VELG STEMNING: DU kan velge musikk og belysning etter den stemningen du er i. I tillegg har den en funksjon som hjelper deg til en powernap når du kjører langt. Foto: Ford
VELG STEMNING: DU kan velge musikk og belysning etter den stemningen du er i. I tillegg har den en funksjon som hjelper deg til en powernap når du kjører langt. Foto: Ford Vis mer

Powernap-funksjon

  • Konseptbilen har skreddersydde spillelister basert på situasjon og hvor du er. Kjører du langs kysten kan du lytte til bølgeskvulp, mens du i kø hjem fra jobb får beroligende musikk.
  • «Powernap-funksjonen» kan du bruke for å ta pauser når du er på langtur. Den sørger for at setet kan legges helt flatt, med nakkestøtte og lyder som hjelper deg til å sovne og våkne uthvilt etter en stund.
  • Guider for yoga med lett fysisk trening og korte meditasjons-økter kan du ta i bruk når du har stoppet.

– Disse førerassistanse-systemene for kropp og sjel gjør at tid tilbragt bak rattet blir til egentid. Prinsippene som legges til grunn i denne unike bilen kan brukes også ellers i livet, ikke bare på den daglige kjøreturen, sier Carsten Starke, som jobber med å utvikle avanserte tekniske løsninger hos Ford i Europa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer