Bilen som parkerer selv

Volkswagen arbeider nå med å utvikle et helautomatisk parkeringssystem.

Parkering uten sjåfør. Foto: Volkswagen Foto: Foto: Volkswagen
Parkering uten sjåfør. Foto: Volkswagen Foto: Foto: Volkswagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan du snart overlate parkeringen til bilen mens du selv står og betrakter det hele. Dette ifølge en pressemelding fra MøllerGruppen.

Løser problemet med trange plasser

Volkswagen arbeider nemlig med å utvikle et helautomatisk parkeringssystem som de håper vil kunne fjerne problemene med å sette fra seg bilen på trange steder, som for eksempel i parkeringshus eller på parkeringsplasser.

Enkelt og greit

Planen er at føreren kun skal behøve å velge en ledig plass på en monitor, sette DSG-giret i P-posisjon, forlate bilen og trykke på en fjernkontroll. Så skal bilen pent og pyntelig parkere seg selv. Ønsker man å sitte inne i bilen, kan man naturligvis også gjøre det.

Snart slipper du kanskje å slite med lukeparkering. Volkswagen vil nemlig lage biler som kan fikse dette av seg selv. Foto: Volkswagen Foto: Foto: Volkswagen
Snart slipper du kanskje å slite med lukeparkering. Volkswagen vil nemlig lage biler som kan fikse dette av seg selv. Foto: Volkswagen Foto: Foto: Volkswagen Vis mer


Full kontroll

Volkswagens Park Assist Vision, som systemet heter, er basert på en kraftig 2 gigahertz prosessor som bearbeider data fra to kameraer plassert i hvert speil. Datamaskinen analyserer dataene og gir nødvendige kommandoer til styring, gass, brems og andre systemer. Ytterligere to kameraer, ett foran og ett bak, overvåker det hele, og sørger om nødvendig for å stoppe bilen. Føreren kan også avbryte parkeringsprosessen når som helst ved hjelp av fjernkontrollen.

I testfasen

Konsepsystemet Park Assist Vision befinner seg fremdeles kun i testfasen, og det er ennå ikke fastsatt noen dato for serieproduksjon av et slikt system. MøllerGruppen vil heller ikke gi noe anslag på når vi i Norge vil kunne kjøpe selvparkerende biler fra Volkswagen.

Teknologi som kommer

- Systemet er foreløpig kun på forskningsstadiet, og vi vet ikke noe om når det vil settes i produksjon. Vi er imidlertid sikre på at man vil se mer og mer av denne typen teknologi i årene fremover, forteller informasjonskonsulent i Harald A. Møller, Marius Tegneby, til DinSide Motor.

Halvautomatisert

Volkswagen har allerede lansert en halvautomatisk parkeringsassistent i modellene Touran, Tiguan og Passat. Dette er et system som tar over styringen ved lukeparkering. Men føreren må selv betjene gass, brems og kløtsj underveis. Toyota tilbyr et tilsvarende system i modellen Prius.
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer