Ukens veteran: 1972 Fiat Dino

Bilen som reddet Ferrari

Forandringer i regelverket har født mange kule gatebiler. Men hvem hadde ant at en endring som påvirket Ferraris racingsatsing skulle skape verdens deiligste Fiat?

Bilen som reddet Ferrari
Publisert
Sist oppdatert

Homologering. Ho-mo-lo-ge-ring. Et langt, rart og vanskelig ord. Det beskriver prosessen som må til for at et racing-organ skal godkjenne en serieprodusert bil for løpskjøring.

Hver løpsserie har sitt eget sett med regler, som inkluderer noen biltyper, og ekskluderer andre. I en kjedelig verden ville bilfabrikantene bygget biler etter forbrukerens behov, og så i etterkant sjekket om modellen kvalifiserer for racing etter gjeldende homologeringsregler. Heldigvis er det ikke sånn.

Win on Sunday ...

Gjennom bilhistorien har det nemlig vært omvendt. Racing har alltid vært en perfekt arena for å vise frem ny teknologi og bilmodellers ytelser og egenskaper. Uttrykket «Win on Sunday, sell on Monday» har en viss logikk ved seg.

Ved å skreddersy bilmodeller til å passe innenfor homologeringsreglene, kan de både vinne løp og selge personbiler med én og samme modell. En vinn-vinn-situasjon for både produsenter og autofile bilkjøpere.

Den enes død, den andres … motor?

Én av produsentene som virkelig har levd etter dette mantraet siden starten, er Ferrari. De illrøde bilene med steilende hester på panseret har alltid blitt født på racingbanen, for så å bli overført til gatebruk senere. Formel 1 har vært spydspissen, stedet der merkets ypperste teknologi blir utviklet og testet. Men de har også vært aktive i andre serier. Fra 1950 frem til 1984 var Formel 2 «generalprøven» til Formel 1. Lotus og Cooper dominerte på slutten av 50-tallet, men også Ferrari var med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer