Skaper ulykker

Bilene med de farligste skjermene

Halvparten av bilistene har opplevd ubehagelige eller farlige situasjoner som følge av skjermbruk. Her er bilene med de dårligste info-anleggene.

FARLIG: I løpet av ett sekunds uoppmerksomhet i 90 km/t, har bilen din forflyttet seg 25 meter. Dukker det plutselig opp noe uforutsett, kjører du minst 50 meter før du klarer å stoppe bilen, reaksjonstid og bremsestrekning inkludert. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen
FARLIG: I løpet av ett sekunds uoppmerksomhet i 90 km/t, har bilen din forflyttet seg 25 meter. Dukker det plutselig opp noe uforutsett, kjører du minst 50 meter før du klarer å stoppe bilen, reaksjonstid og bremsestrekning inkludert. Foto: Trafikksikkerhetsforeningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en undersøkelse som Ipsos har gjort for Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen (TSF) som viser at informasjons-anlegget i bilen stjeler mye oppmerksomhet og kan føre til flere ulykker. Halvparten av de spurte svarer at de har opplevd at den interaktive skjermen i bilen har tatt oppmerksomheten bort fra kjøringen.

Hele 42 prosent av de spurte mellom 18 og 39 år innrømmer at de har opplevd ubehagelige eller farlige situasjoner som følge av skjermbruk.

UP-sjefen bekymret

– Når halvparten av bilistene har hatt oppmerksomheten på skjermen og ikke på veien, er det alvorlig. Dette kommer i tillegg til mange andre forstyrrelser som mobilbruk, bruk av sosiale medier og selfies bak rattet, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i TSF.

UP-sjef Steven Hasseldal er enig:

- Det er jo mange ting som kan stjele sjåførens oppmerksomhet. Disse info-skjermene er bare en av mange distraksjonsfaktorer. Vi er imidlertid bekymret og mener slike skjermer kan være like farlige som bruk av mobiltelefon, sier UP-sjefen.

Testet 20 biler

I Storbritannia har The Compensation Experts, som har spesialisert seg på å hjelpe ulykkesofre med økonomiske oppgjør, testet informasjons-anleggene i 20 biler og sett på hvor vanskelige eller enkle de er å betjene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer