Bilmerker og feil

Bilene med de rådyre feilene

Stadig flere bileiere opplever store og dyre feil på bilene sine. Det er stor forskjell på hvilke biler som har flest og færrest, avslører ny rapport.

STOR FORSKJELL: Motorskader og feil på drivverk og elektronikk er dyre skader å reparere. Noen biler har relativt mange og dyre feil, mens andre stort sett går og går. Foto: Rune Korsvoll
STOR FORSKJELL: Motorskader og feil på drivverk og elektronikk er dyre skader å reparere. Noen biler har relativt mange og dyre feil, mens andre stort sett går og går. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Kjører du en Porsche, Jeep eller Land Rover er sjansen størst for at du opplever en alvorlig feil på bilen. Har du derimot en Lexus, Kia eller Toyota, er sjansen for store og dyre feil svært liten.

Det viser en rapport fra svenske Länsförsäkringar, som forsikrer bilister mot store og dyre maskinskader, som feil på motor, drivverk og elektronikk.

Selskapet har gransket rundt 10 000 slike skader, på biler av årsmodeller 2011 til 2016, som har en kjørelengde på opp til 120 000 kilometer.

Selv om bilene som er undersøkt er svenske, er de like de bilene som befinner seg på norske veier. De samme problemene vil vi finne igjen her hjemme, men det er ingen som gjør tilsvarende undersøkelser i Norge.

Porsche 911 Turbo S er sportsbilen over alle sportsbiler. Den har superbilens krefter, servert i en klassisk form som umisskjennelig er en Porsche og med funksjonalitet og kvalitet som en vanlig hverdagsbil. Vi tar deg gjennom den splitter nye 882-utgaven. Vis mer

Motorskader dyrest

Hovedkonklusjonen i rapporten er at antall store og dyre skader øker. De dyreste skadene er feil på motoren, som står for nesten 25 prosent av alle skadene. De er også de dyreste.

Grafen viser antall skader per 100 kjøretøy per år. Kilde: Länsförsäkringar
Grafen viser antall skader per 100 kjøretøy per år. Kilde: Länsförsäkringar Vis mer

Gjennomsnitts-skaden beløper seg til 25 000 kroner, men dersom det er nødvendig å bytte motoren koster det i gjennomsnitt 75 000 kroner. Da snakker vi om priser på reparasjoner gjort i Sverige.

En svært vanlig motorskade er tannreim-brudd og feil på driften av kamakselen. Dette medfører ofte store skader på hele motoren. Seat, Peugeot og Nissan har høy frekvens av slike feil. Denne feilen oppstår dog stort sett bare på bensinmotorer.

Firehjulstrekk svikter

Når det gjelder eksosrensing er det dieselbilene som har stort sett alle feilene. Her er det bytte av EGR-ventil, eller feil på denne, som gjør at bilene kan begynne å brenne som dominerer. BMW, Mercedes, Audi og VW er spesielt utsatt.

DYREST FEIL: Feil på motoren er de dyreste feilene i undersøkelsen. Foto: TÜV
DYREST FEIL: Feil på motoren er de dyreste feilene i undersøkelsen. Foto: TÜV Vis mer

Feil på girkasse og drivverk er det Porsche, Land Rover/Range Rover og BMW som er mest utsatt for. Her er det ofte komponenter som er koblet til firhjulstrekk som går i stykker.

Å bytte en automatgirkasse koster i gjennomsnitt 53 000 kroner og en manuell girkasse 36 000 kroner, ifølge rapporten fra Länsförsäkringar.

Det er forøvrig ikke bare bilenes kvalitet som speiles i denne rapporten. Også hvor lange garantier bilene har spiller inn, samt hvor flinke importørene er til å ta slike skader på garanti og goodwill.

Noen av bilmerkene kan derfor ha flere skader enn det som meldes inn og kommer fram i denne statistikken. Disse belastes uansett ikke bileieren.

Kjenner oss ikke igjen

I en kommentar til undersøkelsen, sier Brand Experience Manager Maren Helgestuen i Porsche Norge følgende:

PÅ TOPP: Porsche ligger i bunnen av statistikken med flest alvorlige skader. Foto: Porsche
PÅ TOPP: Porsche ligger i bunnen av statistikken med flest alvorlige skader. Foto: Porsche Vis mer

- Vi kjenner oss ikke igjen i resultatet fra rapporten du refererer til. Porsche har en lang og veldokumentert historie på å levere kvalitet, eksempelvis dokumentert gjennom anerkjente JD Power, som i 2019 kårer Porsche til «Most Dependable Overall Vehicle». Verdt å nevne i denne sammenheng er også at over 70 prosent av alle Porsche som noen gang er bygget, fortsatt er på veien, sier hun.

På spørsmålet om hvorfor Land Rover/Range Rover har såpass mange feil, svarer den svenske importøren til vår kollega Teknikens Värld:

«Vi har dessverre ikke mulighet til å gå inn i premissene for de enkelte rapportene».

Driftssikker hybrid

Espen Olsen er informasjonssjef i Toyota og Lexus i Norge og er selvfølgelig svært fornøyd med resultatene i undersøkelsen:

DRIFTSSIKKER HYBRID: Bilene fra Lexus og Toyota har færrest feil, noe som skyldes det driftssikre hybriddrivverket, ifølge Toyota. Foto: Rune Korsvoll
DRIFTSSIKKER HYBRID: Bilene fra Lexus og Toyota har færrest feil, noe som skyldes det driftssikre hybriddrivverket, ifølge Toyota. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Det er gledelig å se en uavhengig rapport som bekrefter ledende kvalitet og driftssikkerhet for Lexus og Toyota. Det er nok en bekreftelse på at vår gjennomprøvde hybridteknologi er nærmest problemfri, kommenterer Olsen.

DE BESTE OG DÅRLIGSTE BILENE

Motorskader (gjennomsnittsskade kr 25 000,-/gjennomsnittlig kjørelengde 81 000 km)

Best

 1. Lexus
 2. Toyota
 3. Honda
 4. Kia
 5. Hyundai

Dårligst

 1. Seat (feil på turbo og tannreim/drift av kamaksel)
 2. Land Rover/Range Rover (Feil på eksosrensing, turbo, topplokk samt motorbytte)
 3. Jeep (feil på eksosrensing og turbo samt motorbytte)
 4. Porsche (feil på turbo og topplokk samt motorbytte)
 5. Peugeot (feil på tannreim/ drift av kamaksel)

Girkasse/drivverk (gjennomsnittsskade kr 24 000,-/gjennomsnittlig kjørelengde 83 000 km)

Best

 1. Lexus
 2. Honda
 3. Toyota
 4. Kia
 5. Mitsubishi

Dårligst

 1. Porsche (feil på fordelerkasse/firehjulstrekk og styreenhet, bytte av automatgirkasse.
 2. Land Rover/Range Rover (feil på fordelerkasse/firehjulstrekk og drivaksler)
 3. Jeep (feil på fordelerkasse/firehjulstrekk og drivaksler)
 4. Chevrolet (feil jevnt fordelt på girkasse/drivlinje)
 5. Opel (feil på manuell girkasse og på drev/lager)

Elektronikk (gjennomsnittsskade kr 11 900,-/gjennomsnittlig kjørelengde 74 000 km)

Best

 1. Suzuki
 2. Kia
 3. Mazda
 4. Mitsubishi
 5. Toyota

Dårligst

 1. Jeep (feil på styreenhet, generator, info. System og el. Komfortsystemer)
 2. Porsche ( feil på el, komfortsystemer)
 3. Fiat (feil på dynamo)
 4. Land Rover/Rang Rover (feil på el. Komfortsystemer)
 5. Chevrolet (forskjellige elektronikkfeil)

Kilde: Länsförsäkringars maskinskaderapport 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer