Bilavgift

Bilene som blir dyrere og billigere fra nyttår

Fra 1. januar beregnes CO2-avgiften på nye biler etter den nye, strenge WLTP-målemetoden for forbruk og utslipp. Noen biler vil bli dyrere, mens andre blir mye billigere.

KRAFTIG PRISKUTT: Audi R8 V10 blir hele 134.000 kroner rimeligere over nyttår. Foto: Jamieson Pothecary
KRAFTIG PRISKUTT: Audi R8 V10 blir hele 134.000 kroner rimeligere over nyttår. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert

De gamle NEDC-målingene for forbruk og utslipp, var mye snillere enn den nye WLTP-syklusen som nå tas i bruk. Tallene med den nye målemetoden er rundt 24 prosent høyere og gir et riktigere bilde av hva du kan forvente at bilen din bruker og slipper ut av CO2 under normal kjøring. Men siden CO2-komponenten i avgiften utgjør nesten halvparten av avgiftsgrunnlaget på nye biler, lå det an til en kraftig avgiftsøkning og tilsvarende prisøkning på nye biler fra 1. januar 2020.

Lå an til avgiftssmell

– Siden bilene i praksis bruker akkurat like mye bensin som før og slipper ut akkurat like mye CO2 – det er bare måletallene som er blitt høyere – så mente vi at det ble feil dersom dette skulle føre til en kraftig økning av avgiften og prisen på helt normale biler. Det sier Erik Andresen, som er direktør i Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Sammen med Norges Bilbransjeforbund og Norges Automobil-Forbund begynte BIL tidlig arbeidet med å samle inn data og kartlegge de avgiftsmessige konsekvensene av en omlegging til WLTP.

– Vi så at prisøkningene kunne blir store. Tidligere i år la vi fram våre funn for Finansdepartementet. Med en så stor omlegging av avgiftssystemet er det ikke til å unngå at det vil slå litt ulikt ut, men vi har hatt spesielt fokus på å gjøre endringene så små som mulig for vanlige biler, sier Andresen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer